Bilgisayar karşısında tüm gün hareket etmeden oturmak yavaş ancak geri dönülemez şekilde vücut sağlığınızı bozmaya davetiye çıkarıyor.
İş hayatında fark etmeden de olsa saatlerimiz sabit bir şekilde hiç hareketmeden masada çalışmak ile geçiyor. Bu durum zamanla yürüyüş bozuklukları, sırtta kamburluk, bileklerde karpal tünel sendromu, bacaklarda varis sorunu olarak kendini gösteriyor. Masa başında uygulanabilen egzersizlerle tüm bunlardan korunmak mümkün..
Sırt Şekli ve Duruş Bozuklukları İçin Egzersiz Hareketleri
Sırtınızı dümdüz bir şekilde geri yaslayın. Monitöre doğru bakın.. Eğer aşağı veya yukarı bakıyorsanız koltuğunuzun ekran ile aynı düzlemde olmasına özen gösterin. Ekranınız uzaktaysa görüş bozukluğu sorunu yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edin. Eğer görüş sorununuz yoksa kendinizi sandalyede böyle oturmaya alıştırmak için belirli bir süre emniyet kemeri benzeri bir araçla kendinizi koltuğa sabitleyebilirsiniz. Bir süre sonra duruş şeklinizin düzelmesine yardım eder.
- Başınızı yavaşça, öne, arkaya ve yanlara doğru eğin, hafifçe gerdirip dinlendirin.
- Omuzlarınızı yukarı doğru üç saniye kadar kaldırın. Bunu 10 defa tekrarlayın.
- Omuzlarınızı arkaya ve öne doğru daireler çizer şekilde hareket ettirin.
- Ellerinizi belinize koyup kürek kemiklerinizi bir bine yaklaştırın
- Dirseklerinizi açın, gerdirin ve kapatın, el bileklerinizi dairesel hareketlerle çevirin.
- Ellerinizi açıp kapayın, sallayın.
- Ayak bileklerinizi aşağı yukarı ve dairesel hareketlerle çevirin.
- Ayaktayken belinizi yanlara ve geriye doğru hafifçe esnetin.
- Her fırsatta kalkıp yürüyün, dizlerinizde sorun yoksa asansör yerine merdivenleri kullanın.
Ofis Dışında Haftanın İki Günü Spor Yapın
Ofis dışında haftanın en az iki gününü düzenli spor ve egzersize ayırmak da daha sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmanız için gereklidir. Tempolu şekilde yapacağınız ortalam 45-60 dk’lık yürüyüş, yüzme, pilates veya yoga; omurga kas dengesini güçlendirir, fiziksel güç ve esnekliğinizi artırarak, duruş bozukluğu ve stresi de minimuma indirir.