Ana SayfaSağlıkSağlıklı BeslenmeTarçının Faydaları Sizi Çok Şaşırtabilir!

Tarçının Faydaları Sizi Çok Şaşırtabilir!

Tarçın sadece sütlaca, helvaya yakışmıyor!

Tarçın dinçleştiren, dolaşım sistemini geliştiren, hazmı kolaylaştıran, şişmeyi ve aşırı yemeyi engelleyen, kan şekeri seviyelerini düzenleyen ve insülin hassasiyetini iyileştiren mucize bir gıdadır.

Yüksek glisemik endeksli bir yemek yediğinizde yemek kısa sürede glikozlarına ayrıştırılır ve pankreas insülin salgılamaya başlar.

İnsülin şekeri hangi hücrelerin emeceğini belirler ve eğer çok fazla karbonhidrat yerseniz bu enerjinin bir kısmı yağ olarak depolanır çünkü vücut hepsini bir anda kullanamaz. Kan şekerinin sabit tutulması vücudun daha çok depo yağ yakmasını sağlar.

Hayata Daha Çok Baharat Lazım

Spor beslenmesi üzerine kitapları olan yazar Adam Kelinson, “Kan şekerinin sabit seviyede tutulması ayrıca ani enerji yükseliş ve düşüşlerini de engellediği için daha etkili ve uzun antrenman çıkarmanıza da yardımcı olur” diyor.

Diyabet Bakımı dergisinde çıkan bir çalışmada günde 6 gram kadar (1 yemek kaşığından az) tarçın tüketmenin tip 2 diyabet olan hastalardaki kan şekeri seviyelerini %29’a düşürdüğü bulunmuştu. 2010 tarihi ABD Tarım Bakanlığı çalışmasında ise 250mg tarçın özütünün vücuttaki antioksidan seviyelerini %13-23 oranında iyileştirdiği gözlemlenmişti.

Tarçın ayrıca güçlü bir antioksidan olduğu için kasları parçalanıp baskı altında kalan ve fiziksel olarak yorulan bir vücuda çok daha fazla artısı vardır. “Ağırlık kaldırırken kasların maruz kaldığı stresten kaynaklanan serbest radikalleri temizleyerek oksidatif stresi azaltır.”

Kullanın ve Yararlarını Hissedin!

Karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklere bir tatlı kaşığı tarçın ilave ederek karbonhidratın kan şekeri üstündeki etkilerini hafifletin. Tarçında karaciğer sorunlarına yol açabilen kumarin diye bir bileşik olduğu için günde bir tatlı kaşığından fazlasını yememeye çalışın.

Toz Seylan tarçınında bu bileşikten daha az olduğu için daha rahat olabilirsiniz ancak bu cinsin kan şekerini kontrol altında tutma etkisi henüz kanıtlanmış değil. Kumarin ayrıca diyabet ilaçlarını da kötü etkileyebildiği için eğer diyabetiniz varsa önce doktorunuzla görüşün.

Tarçının Üç Cinsi

tarcin

1. Çin Tarçını (Cinnamomum Aromaticum)

Kalın olur, kırması zordur ve ülkemizde en çok kullanılan cinsidir. Çin tarçınının tadı acıraktır ama en yüksek kumarin bu cinsinde bulunur.

2. Vietnam Tarçını (Cinnamomum Loureiroi)

Çin tarçınına benzemekle beraber daha güçlü ve acı ama tatlımsı bir tadı vardır. Kumarin oranı yüksektir ve daha pahalıdır.

3. Seylan Tarçını (Cinnamomum Zeylanicum, Verum)

Daha hafif ve tatlı bir tadı vardır. İncedir, kolay kırılır ve kumarin oranı en düşük olanıdır.

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER