Ana SayfaSağlıkSağlıklı BeslenmeYumurtanın Faydaları Sizi Şaşırtabilir!

Yumurtanın Faydaları Sizi Şaşırtabilir!

Sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı tartışmaları bir yana dursun.

Birçok bilimsel çalışmanın sonucunda  “Süper Besin” olarak nitelendirdiğimiz yumurtayı yemek için birçok sebep var. Yumurtanın sağlıklı yaşama sağladığı bu faydaları okuduktan sonra sofranızdan eksik etmeyeceksiniz.

Besin Değeri Çok Yüksektir

Dünyadaki en besleyici yiyeceklerden biri kesinlikle yumurtadır.D vitamini içeren nadir gıdalardan biridir ve 1 orta boy yumurta günlük D vitamini ihtiyacının %4’ünü karşılar. B6, selenyum, kalsiyum ve çinko açısından oldukça zengindir. Bu kadar yüksek besin değerine rağmen bir yumurta sadece 77 kalori , 6 gram protein ve 5 gram sağlıklı yağ içerir. Tek bir haşlanmış yumurtanın içindeki besinler ve günlük ihtiyacın ne kadarını karşıladığı bilgisi şu şekildedir (1):

A vitamini: %6

Folat: %5

B5 vitamini: %7

B12 vitamini: %9

B2 vitamini: %15

Fosfor: %9

Selenyum: %22

Yumurta İyi Kolesterolü (HDL) Yükseltir

Evet bir yumurta günlük almanız gereken 300 mg kolesterolün yarısından fazlasını ( 212 mg ) içerir. Ancak unutmayın diyet ile aldığınız kolesterol, kan kolesterol düzeylerinizi aşırı derecede yükseltmez çünkü; karaciğeriniz büyük miktarlarda kolesterolü kendi başına üretir. Yumurta yediğiniz taktirde karaciğeriniz ürettiği kolesterol miktarını düşürerek diyetten alınan kolesterole yer verir.

İyi kolesterol olarak adlandırılan HDL; kalp krizi, inme ve damar hastalıklarının riskini ve kalp hastalığı riskini azaltır. Yumurta tam da HDL bakımından yüksek olan bir besin olarak oldukça faydalı ve tüketilmesi gerekli bir gıdadır. Ancak yumurtaya verilen tepki bünyeden bünyeye göre değişebilir. Yumurta, insanların %70’inde kolesterolü yükseltmezken %30’unda LDL kolesterolü hafifçe yükseltebilir (2).

Önemli Miktarda Kolin İçerir

Kolin, vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu ama gıdalar yoluyla çok fazla alınamayan bir bileşendir. Bu bileşen hücre zarlarının oluşumunda ve beyindeki sinyal moleküllerinin üretişmesinde görevlidir (3). Yumurta, kolin bakımından zengin içeriği ile kolin eksikliğinin semptomlarının giderilmesine yardımcı olan harika bir besindir.

Göz Sağlığı İçin Önemlidir

Yaşlanma ile beraber göz sağlığı da bozulur ve geçen yıllar ile beraber gözün yapıları da yıpranır. Bu yıpranmayı geciktirecek ya da önlenmesine yardımcı olacak iki önemli besin vardır: lutein ve zeaksantin. Yumurta sarısı, göz yapılarına iyi gelen lutein ve zeksantin bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Yapılan bazı çalışmalar düzenli ve yeterli miktarda yumurta tüketmenin, kandaki lutein ve zeaksantin düzeylerini yükselttiğini göstermiştir (4).

Yüksek Kaliteli Protein İçerir

Protein insan dokusunun yapıtaşıdır. Büyük boy bir yumurta 6 gram protein içerir ve ayrıca yumurta birçok temel aminoasiti doğru oranlarda içerir. Bununla beraber hayvansal protein kaynağı olan yumurta kas kütlenizi büyütmenize yardımcı olarak daha fazla kalori yakmanıza ve zayıflamanıza yardımcı olur (5).

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER