Ana SayfaZayıflama-DiyetDiyet ÖnerileriNasıl Sağlıklı Kilo Verilir?

Nasıl Sağlıklı Kilo Verilir?

Sağlıklı kilo vermek isterken fark etmeden yapılan yanlışlar ya daha yavaş kilo vermenize ya da hiç kilo verememenize sebep oluyor. Bu da hem motivasyonunuzu etkilerken hem de zamanınızı büyük bir hevesle boşuna harcamanıza yol açıyor. Bunun önüne geçebilmek için bu yazımızda size kalıcı ve sağlıklı kilo vermek için yapmanız gereken önemli ipuçları verdik. Siz de bu püf noktaları takip ederek nasıl sağlıklı kilo vereceğinizi öğrenebilir ve emin adımlarla işe koyulabilirsiniz!

Sağlıklı Kilo Vermede Altın Kurallar

Yiyeceklerin üzerinde yazan kalori miktarını incelerken, yağ oranına da dikkat etmeniz gerekir. Düşük kalori değeri yazabilir fakat tamamı yağlardan oluşan bir yiyecek de olabilir. Bu nedenle hazır yiyecekler satın alırken mutlaka üzerindeki besin değerlerine göz atmalısınız.

Bundan bağımsız olarak sizin için sağlıklı kilo kaybı sağlayacak en önemli şeyleri aşağıda sıraladık. Uygulayabileceğiniz 8 önemli madde ile hem kalıcı hem de sağlıklı kilo vermek mümkün.

Bir Hedef Belirleyin

Ne istediğini bilmek, başarmanın yarısıdır. Kilo vermeye karar verdiğiniz hedefinizi belirlemeniz bu yolda atılacak en önemli adımdır. Vücudunuzdaki yağ oranını azaltmak mı istiyorsunuz? Bir yandan kilo kaybederken bir yandan da kaslanmak mı istiyorsunuz? Ulaşmak istediğiniz kilo ne? Bu gibi soruları kendinize sorun ve hedef çerçevenizi belirledikten sonra diyete başlayın.

Yemek Günlüğü Tutun

Kilo kaybı sağlamak isterken yapılan en büyük hatalardan biri ne yediğini bilmemektir. Bunun için başlangıçta mutlaka ne yediğinizi, porsiyonlarını, kalori ve besin değerlerini not ettiğiniz bir defter tutmakla işe başlayabilirsiniz. Böylece günde hangi besinden ne kadar kalori aldığınızı keşfedecek, yemek programınızı buna göre oluşturabileceksiniz.

Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Sizi bu zamana kadar bu kiloya ulaştıran şeyler yüksek ihtimal ya hareketsizlik ya da düzensiz beslenmeydi. İşte bu iki bağlamda derinlemesine düşünüp sağlığınızı olumsuz yönde etkileyen şeyleri keşfetmeli ve bunların üstesinden gelmelisiniz. Örneğin gün içinde ne kadar abur cubur tüketiyorsunuz? Günde kaç öğün ve neler tüketiyorsunuz? İçeceklerinizin ne kadar bolca şeker ve kalori içeriyor? Bir yerden bir yere giderken yürümeyi mi tercih ediyorsunuz yoksa araç kullanmayı mı? Peki ya sporla aranız nasıl? Bunlar gibi sayısız soruyu kendinize sorun ve hayatınızdaki eksiklikleri tamamlayın.

Porsiyonlarınızı Kontol Edin

Genellikle tabağımıza ne koyarsak koyalım tamamını bitirmeden kalkmayız. İşte sandığımızdan çok daha fazla yememize veya kalori almamıza sebep olabilir. Bu sağlıklı kilo vermek isteyen dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Yemek yerken mutlaka porsiyon kontrolü yapmalı, doyduğunuzdan fazlasını yemek için kendinizi zorlamamalısınız. Bunun için dilerseniz yemeklerinizi tek bir tabakta ve bölümlere ayırarak tüketebilir, böylece daha az yemek konusunda kendinizi telkin edebilirsiniz.

Yavaş ve Dikkatli Yiyin

Yemeğinizi çalışırken, televizyon karşısında ya da verdiğiniz ufak bir arada yemekten vazgeçin. Bunlar sizi sandığınızdan daha fazla yemeye ve doyma eşiğinizi yükseltmeye sebep olacaktır. Yediğiniz şeyin ne kadar farkında olur, ondan keyif alır ve hissederseniz, bu zaman alan bir süreç olacağı için daha az yemenizi sağlayacaktır. Bu yüzden yemeklerinizi bolca çiğnemeyi ve hissederek yemeyi atlamayın.

Kalori Hesabı Yapın

Bütün gün aç kalarak kilo vermeye çalışmak yerine düzenli ve sağlıklı beslenmeye geçiş yapmalısınız. Vücudunuzdan çok fazla kalori azaltmak aslında sizi şişmanlatır. Haftada 500 gram kilo vermek için beslenmenizden haftalık 3500 kalori kesmeniz gerekir. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Fakat kahvaltıda ne tükettiğiniz de bir o kadar önemlidir. Harcadığınızdan daha çok yağ ve enerji alırsanız kilo veremez, aksine kilo alırsınız. Koşmanın yürümekten daha fazla kilo kaybettireceğini düşünmek yanlış olacaktır. Ne kadar uzun yol yaparsanız o kadar fazla yağ yakarsınız. Koşmanız gerekmez, yürümek de yeterli olacaktır.

Ve en önemli maddeyi en sona bıraktık. Asla pes etmeyin! Karşınıza çıkan sıkıntılar ne olursa olsun beslenmenize ve antrenmanlarınıza asla ara vermeyin.

Günlük alışkanlıklarımızı yerine getirirken vücudumuza verdiğimiz zararın farkında değiliz. Farkında olsak da pek önemsemiyoruz. Fakat en azından yukarıda belirttiğimiz birkaç maddeye dikkat ederek hem daha sağlıklı hem de yaza daha erken hazırlanmış olabiliriz.

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER