Ana SayfaGenel1 Besin 5 Tat: Enginar

1 Besin 5 Tat: Enginar

Enginar dolmasıyla yetinmeyin. C vitamini, folat ve magnezyum zenginin enginarın en lezzetli ve sağlıklı beş hali.

1. Süsleme

enginar-kalbi-yarar

Enginar kalplerini (konserve ise) süzüp durulayın. Salataya katın, soteleyin ve makarnaya ekleyin ya da pizzanın tadını zenginleştirmek için üstünü enginarla süsleyin.

2. Fırında

Fırını 220 derecede önden ısıtın. Enginarı sudan geçirin. Tepesini ve sapını kesin. Taçyapraklarını dikkatlice açıp içine limon suyu sıkın; zeytinyağı gezdirip kıyılmış sarımsak, deniz tuzu ve parmıcan peyniri ekleyin. Enginarı sıkı bir şekilde alüminyum folyoya sarıp sap tarafı aşağı gelecek şekilde fırın tepsisine koyun. Ebadına göre 60-90 dakika fırınlayın (orta boy 1 saat). Soğumaya bırakın, folyodan çıkarın ve ister sade isterseniz sosa banarak yiyin.

3. Kahvaltılık

enginar-kalbi-fayda

Bir avuç ıspanağı ve 2-3 adet doğranmış enginar kalbini sıvıyağ ve sarımsakla birlikte tavada soteleyin. 2-3 yumurtayı bir kapta çırpın. Yumurtayı tavaya ilave edip karıştırın. Yumurta oturmaya başlayınca 2 yemek kaşığı keçi peyniri ilave edin.

4. Haşlama

Enginarı sudan geçirip dışındaki sert yaprakların hepsini kesin. Dikenlerini kırpıp sapını 2,5 santim kalacak yerden kesin. Enginarın tepesini kesin. Bir tencere suya limon dilimleri ve sarımsak ilave edip kaynatın. Sapı aşağı gelecek şekilde enginarı haşlama süzgecine koyup tencereye yerleştirin. Kalbi yumuşayana, bıçakla delinene ve yaprakları kolayca soyulana dek 25-40 dakika haşlayın. Yemeden önce yapraklarını soyun ve sarımsak, zeytinyağı, sirkeyi ya da limon, kekik ve zeytinyağını karıştırarak yaptığınız sosun içine daldırın.

Not: Enginarın mor kısmına geldiğinizde bu kısmı çıkartıp enginar kalbinin tüylü kısımlarını kaşıkla sıyırın ve kalbini yiyin.

5. Pesto

enginar-kalbi-yemek

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağını, 50g taze fesleğeni, 100g marine edilmiş enginar kalbini, 2 yemek kaşığı parmıcanı, 2 yemek kaşığı çamfıstığını, 1-2 diş sarımsağı ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu blendere atın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin (isterseniz biraz su ekleyebilirsiniz) ve karışımı protein ve makarna yemeklerinin üstüne dökün.

Akıl Lokması

enginar-kalbi

ABD Tarım Bakanlığı, enginarı hastalıklara karşı koruyan antioksidan zengini bir sebze olarak tanımlıyor.

Yazan: U.D. Jenna Werner

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER