Ana SayfaEgzersiz-SporÇiftteker Üstünde Rüzgarı Hissederek Kalori Yakmanın Yolu: Bisiklet

Çiftteker Üstünde Rüzgarı Hissederek Kalori Yakmanın Yolu: Bisiklet

Aynı anda hem kafa dağıtmak hem de spor yapmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bisikletinize atlayın ve pedalları çevirmeye başlayın! Bisiklet binmek sadece pedal çevirmekten ibaret değildir. Bisiklet, hem aktif kalmanın hem de çevrenizle iletişim içinde olmanın en eğlenceli yoludur. Bisikletinizi dışarı çıkarın ve fitness hedeflerinize daha yüksek hızda daha kısa sürede ulaşın.

Kızlar Bisiklet Sürer Mi?

Hem de nasıl! PeopleForBikes (peopleforbikes.org) tarafından yaptırılan 16 bin kişilik bir ankette kadınların aslında her gün bisiklete bindiği sonucu çıktı. 2014 yılında bisiklet süren 104 milyon kişinin 45 milyonu (%43) kadındı. Anne ve babalar bekârlara nispeten daha çok bisiklete binerken, kadınların çoğu bisikleti eğlence olarak sürüyor. Siz hangi sınıfta olursanız olun, kardiyovasküler egzersizin en hızlı, en etkili ve en özgürleştirici çeşitlerinden biri olan bu aktiviteye hemen başlayın!

Kadınlar için hazırladığımız bisiklet rehberi sayesinde “Ay, ben bisiklet binemem!” diyenleri, “Bisikletimi alıp hemen geliyorum” diyen kadınlara dönüştürmeyi hedefliyoruz. Kalori yakarken rüzgârı saçlarınızda hissetmek harika bir his, inanın. Eğer bisiklet âlemine yeniyseniz de sizin için hangi bisikletin nerede sürüldüğünü anlatan bir bölüm hazırladık. Bacaklarınız harıl harıl çalışıp pedallara asılırken bisiklet hakkında bilseniz iyi olur diye düşündüğümüz temel bilgileri de ekledik. Yeni bisiklet maceranıza hazır olun!

Önce Doğru Bisikletimizi Seçelim: Ama Hangi Bisiklet?

Bisiklet seçerken birçok seçeneğiniz var, peki hangisi doğru seçim?

Yol (Yarış) Bisikleti

bisiklet

Yol ya da yarış bisikleti, bisiklet dünyasının kraliçesi olur ancak neye ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız seçmesi biraz kafa karıştırıcı bir hal alabilir. Bir bisikletin tipi ve çeşidi o bisikletin performansında, süratinde, konforunda, kullanışlılığında ve fiyatında fark yaratır. Bu farkı yaratan özellikler arasında daha ince teker, daha hafif alaşımlı malzeme ve daha şık parçalar (kavraması kolay fren veya daha sağlam vites gibi) bulunur. Hepsi daha hızlı ve daha rahat bir sürüş için tasarlanan özelliklerdir.

Peki, sizin için doğru olan bisikleti nasıl seçeceksiniz? “Mükemmel” bisiklet, sizin için doğru iskelet geometrisi olan bisiklettir. İskeletinin yüksekliğinden, gövde uzunluğuna, gidon derinliğinden seleyle gidon arasındaki mesafeye kadar yol bisikletlerindeki her şey, sizi daha ergonomik bir pozisyona alarak (fitness ve tur bisikletlerine nispeten) sürat yapmanızı ve sağlam bir antrenman çıkarmanızı sağlar. Gövdeniz daha çok yere doğru eğimli olduğundan yol bisikletlerinin geometrisine alışmak biraz vakit alsa da, hızlı sürmeyi öğrendikten sonra sahip olduğu özellikler çok daha verimli bir antrenman çıkarmanızı kolaylaştıracaktır.

Fitness/Şehir Bisikleti

fitness

Eskiden melez bisiklet denen fitness bisikleti şehir içinde bisiklet sürmek isteyenlerin artmasıyla her yerde görülmeye başladı. Sahip olduğu konfor sayesinde ister kısa mesafelere isterseniz koca bir hafta sonu süren bisiklet turlarına çıkabiliyorsunuz.

Şehir bisikleti, daha geniş tekerleri olan yol bisikleti gibidir. Daha ağır olduğundan nispeten yavaş gider. Gidonu alta kıvrık değil, düzdür ve bu da özellikle bisiklete yeni başlayanlara daha çok konfor sağlar. Kadro geometrisi daha “diktir.” (İnsan gövdesi yere göre düşeydir.) Yol bisikletinden diğer bir farkı ise daha konforlu selesidir. Fitness ve şehir bisikletleri neredeyse aynı şeylerdir. Tek farkları ise, şehir bisikletlerinin ön ve arka ızgarası eşya (alışveriş poşeti vs.) taşımak için daha uygundur.

Dağ Bisikleti

dag-bisiklet

Aslında bu rehbere dağ bisikletini dâhil etmiyoruz ancak dağ yürüyüşüne çıkmayı, arabalardan uzak, kırda bayırda gezmeyi seven kadınlar için biraz değinelim istedik. Dağ bisikletine binmek süspansiyonlu dağ yürüyüşüne çıkmak gibi bir şeydir.

Emniyetli, yardımsever bir çevrede bisiklete binmek ve bu sporun inceliklerini öğrenmek için Türkiye’de neredeyse her ilde grupları ve toplulukları olan bisiklet etkinliklerine katılmanızı öneriyoruz. Her yaştan kadının katıldığı ufak şehir turları da var. Yani hem spor yapmanızı, hem eğlenmenizi, hem de sosyalleşmenizi sağlayan 3’ü 1 arada süper bir hobi!

Yazar: Cat Perry

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER