Ana SayfaEgzersiz-SporFitness ÖnerileriAç Karnına Kardiyo: Fit Olmak İçin Şart mı?

Aç Karnına Kardiyo: Fit Olmak İçin Şart mı?


Koşu bandında aç karnına koşmak çekilen eziyete değiyor mu?

Aç karnına kardiyo yapılması gerektiğine dair önerileri çok kez okumuş ve görmüşsünüz-dür. Bu önerinin ardındaki sebep ise, en yağsız fizik atletlerinin büyük çoğunluğu ve de yüksek oranda kilo veren birçok kişi bu tekniğin kesinlikle işe yaradığı üzerine yemin ediyor olmaları.

İddialarını destekleyen herhangi bir araştırmaya bakmasak da aç karnına kardiyo bize hiç mantıksız gelmiyor, değil mi? Yakıt olarak kullanılacak yiyecek olmadığında vücut bu sefer alternatif kaynaklara yöneliyor. Bu durumda kaynağımız, hem antrenman hem de takip eden toparlanma sürecinde vücut yağı oluyor. Peki, deneyime dayanan bu delillerin bilimsel bir yanı da var mı? sizin için irdeledik.

ARAŞTIRMA DOSYASI: AÇ KARNINA KARDİYO

TANIMI
Aç karnına kardiyo, genellikle bisiklet veya koşu bandı üstünde düşük yoğunlukla uygulanan kardiyoya denir. Adı üstünde aç karnına ve sabah erken vakitte yapılır.

İDDİA
Aç karnına kardiyo yapanlar, vücut yağ oranlarını azaltırken daha çok kas kütlesi muhafaza edebildiklerini söylüyor.

BİLİM
Journal of the International Society of Sports Nutrition dergisinde çıkan 2014 tarihli bir çalışmada, ağır antrenman yapan iki atlet grubunun yağ kaybı sonuçları karşılaştırıldı. Gruplardan biri kardiyoyu tok karnına, diğeri aç karnına uyguladı. İki grubun yağ kaybı oranlarında bir fark görülmedi. Üstelik 2011 tarihli başka bir çalışma ise kardiyo öncesinde yenen hafif bir öğünün lipit (yağ) kullanımında daha etkili olduğunu bulmuştu. Buyur, buradan yak!

HÜKÜM
Yağ kaybına hükmeden şey beslenme düzeninizdir. Ancak yine de aç karnına kardiyo yapmak istiyorsanız diyor antrenör Justin Grinnel (grinneltraining.com), o zaman beş ya da 10 gram dallı zincirli amino asit veya esansiyel amino asit ile üç-beş gram kreatin veya hatta 20-30 gram kaliteli whey protein alın. “Sizi koruma görevi üstleniyor” diyor Grinnell. “Kaloriyi sınırlayıp öğünler arasında bir tampon yaratarak kas kütlesinin yitirilmemesini ve optimal enerji ve performans için kan şekeri seviyelerinin korunmasını sağlıyor.”

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER