Ana SayfaSpor SalonlarıYeni Normalde Spor Salonlarına Gitmek Güvenli mi?

Yeni Normalde Spor Salonlarına Gitmek Güvenli mi?

COVID-19 pandemisinin etkisini halen sürdürdüğü şu günlerde vakaların artışıyla birlikte yeni kısıtlamalar da kapımıza dayandı. Hem iş hem de günlük hayatı etkilemesinin yanında spor tutkunlarının antrenman rutinlerinin de yeni düzenlemelere gitmesi anlamına gelen bu haber, bazı soruları yeniden gündeme getirdi. İlk kısıtlamalarda karşımıza çıkan ‘spor salonları ne zaman açılacak?’ sorusu yerini ‘spor salonları açık mı?’, ‘spor salonları kapanacak mı’, ‘spor salonları kaça kadar açık?’ gibi sorulara bıraktı. Biz de hem bu konulara açıklık getirmek hem de yeni normalde spor salonlarının güvenliği konularına dikkat çekmek istedik. Bu yazımızda kısıtlamalar hakkında Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeyi de baz alarak spor salonlarının yeni normalde nasıl kullanabileceğini sizler için irdeledik.

Spor Salonları Genelgesi Ne Diyor?

Hayatımızı belki de köklü olarak değiştiren COVID-19 pandemisi, yaşamın pek çok alanını etkisi altına aldığı gibi spor salonu kültürünü de değiştirdi diyebiliriz. Pandemi süresince ve belki de sonrasını kapsayan uzun bir süre boyunca spor salonlarında eskisi gibi spor yapabilmek mümkün olmayacak. Ancak işletme ve sporcular tarafından alınacak birtakım önlemlerle risk faktörlerini en aza indirecek şekilde spor yapmak da mümkün.

İlk kısıtlama sonrasında geçiş yaptığımız yeni normalde Sağlık Bakanlığı’nın spor salonlarının kullanımına yönelik yayınladığı genelge ile salonlara dönülebildi. Şartlara kolaylıkla uyum sağlayabilen sporcular ve işletmelerin hassasiyetleri sayesinde yeni normalde spor salonları daha az riskle antrenman yapılabilir hale getirildi. Bu uyum ve hassasiyet sayesinde yeni kısıtlama döneminde de ‘spor salonları açık mı?’ sorusuna olumlu yanıt verebiliyoruz. Ancak tabi ki hem eski hem de yeni genelgeyi uygulamak kaydı ile…

Önümüzdeki günlerde aktif hale gelecek olan kısıtlamalarda da geçerli olacak spor salonları genelgesine göre yine şu kurallar çerçevesinde antrenman yapılabilecek:

  • Her bir sporcu arasında en az 2 metrelik mesafe olmalı
  • Sporcular antrenman yaparken yüz koruyucu siperlik kullanmalı
  • Sporcular 10 metrekare başına 1 kişi düşecek şekilde konumlandırılmalı
  • Spor salonlarında doğal havalandırma sağlanmalı (klima yasak)
  • Sporcular spor salonuna girerken ateş ölçümü yapılmalı
  • Spor salonlarında takım sporları ve grup egzersizleri yapılmamalı

Spor Salonlarında Nasıl Önlemler Alındı?

Spor salonları genelgesine ek olarak spor salonlarının uyguladığı birtakım önlemler yardımıyla risk oranı giderek azaltıldı. Sporcard’lı spor salonlarının da dahil olduğu pek çok işletmede genelgenin yanında şu kurallar da uygulanacak:

  • Spor salonuna girişte sporcular mevcut ayakkabılarını, dışarıda giyilmemiş temiz bir ayakkabı ile değiştirecek
  • Randevu sistemi oluşturularak spor salonlarına belli sayıda sporcu alınacak
  • Her sporcu için spor salonundaki antrenman süresi 1 saati geçmeyecek
  • Salondaki soyunma odası, kabin, duş gibi ortak alanlar kullanıma kapalı olacak
  • Spor aletleri kullanılırken sporcular antrenmana başlamadan önce ve bitirdikten sonra dezenfektanlar ile ellerini dezenfekte edebilecek

Bunların yanı sıra kişisel önlemler almak da oldukça önemli. Spor aletlerinden faydalanırken havlu kullanmak, belli aralıklarla el yıkamak gibi uygulamaların yanında sık sık dezenfektan kullanmak ve sosyal mesafe kurallarını ihmal etmemek de risk faktörlerini azaltan etkenlerden.

Önlemler konusunda daha detaylı bilgi için ‘Sporcard’lı Spor Salonları Açılırken Ne Gibi Önlemler Alındı?’ içeriğimize göz atabilirsiniz.

Spor Salonları Kaça Kadar Açık?

Bakanlığın yayınladığı ek tedbirler kapsamında şimdilik spor salonları kapanacak mı ya da faaliyetlerine ara verilecek mi sorularının yanıtı yok. Ancak kapatılacağı yönünde bir beyan da yok. Bu durumda sporcular ‘spor salonları kaça kadar açık?’ sorusuna yöneliyor.

Yayınlanan genelgede bir değişiklik yaşanmadığı takdirde COVID-19 kapsamında alınan tüm tedbirler dahilinde spor salonları açık olacak. Ancak hafta içi her gün 21.00 – 05.00 saatleri arasında dışarı çıkma kısıtlaması olduğu için spor salonları yalnızca geri kalan zaman diliminde kullanılabilecek. Hafta sonunun tamamında uygulanacak olacak kısıtlama gereği spor salonları, hafta sonu kullanılamayacak.

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER