Ana SayfaSpor SalonlarıSpor Salonunda Olması Gereken Ekipmanlar

Spor Salonunda Olması Gereken Ekipmanlar

Antrenmanları sıkı bir şekilde uygulamak, beslenmeye dikkat etmek, egzersizleri aksatmamak ve tüm bunları istikrarlı bir süreçte gerçekleştirmek elbette çok önemli. Ancak konu spor salonuna geldiğinde verdiğiniz tüm bu çabanın karşılığını almanızı sağlayacak şey, bir yandan da doğru spor salonunda doğru ekipmanlarla çalışmak… Peki doğru spor salonunda olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz? Tabii ki ihtiyacınız olan fitness ekipmanlarını öğrenerek. Sizin için bir spor salonunda olması gereken spor ekipmanlarını bu yazımızda sıralayıp inceleyerek, size en uygun salonu keşfetmenize yardımcı olmaya çalıştık.

Olmazsa Olmaz Spor Salonu Ekipmanları

Koşu Bantları

Efektif ve verimli bir kardiyonun anahtarı olan koşu bantları, bir spor salonunda mutlaka bulunması gereken demirbaş gym ekipmanlarından biridir. Koşu bandı sayısı, spor salonunun büyüklüğüne ve sporcu kapasitesine göre değişiklik gösterir. Ancak hemen hemen tüm sporcuların antrenmana başlamadan önce kullandıkları ya da kullanmaları gereken bir alet olarak, fonksiyonları doğru çalışan ekipmanlardan oluşmalıdır. Örneğin giderek ilerleyen günümüz teknolojisinde bu ürünlerin artık adım, süre ve kalori ölçmenin yanı sıra kalp ritmini kontrol etmeyi sağlayan hatta müzik dinleyip film izlemeye ortam sunan modelleri de mevcuttur. Böylece spor aktivitelerini daha keyifli hale getirmek mümkündür. Sizin de spor salonu tercihi yaparken kontrol edeceğiniz koşu bantlarının en son teknoloji ürünleri olup olmadığına dikkat etmenizde fayda var.

İzotenik Makineler

Çoğunlukla vücut geliştirme sporu ile ilgilenen sporcuların tercih edip kullandığı fitness ekipmanlarından oluşan izotenik makineler, her bir kas grubuna odaklanarak kas gelişimi sağlamayı mümkün kılan aletlerdir. Üst ve alt vücudu çalıştırmaya yönelik özel olarak geliştirilmiş sistemlere sahip olan bu makineler, sadece hedefledikleri kası geliştirmeye odaklananlar için seçecekleri, spor salonunda mutlaka mevcut olup olmadığına dikkat etmeleri gereken malzemelerdir. Genellikle çalıştırdıkları bölgelere göre isimlendirilen bu makineleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Chest Press: Göğüs itme makinesi

Shoulder Press: Omuz itme makinesi

Triceps Press: Arka kol makinesi

Butterfly Machine: Göğüs sıkıştırma makinesi

Deltoid Machine: Omuz geliştirme makinesi

Biceps Curl: Ön kol geliştirme makinesi

Seated Row: Kürek makinesi

Leg Curl: Arka bacak geliştirme makinesi

Leg Extension: Ön bacak makinesi

Leg Press: Bacak itme makinesi

Seated Calf: Alt bacak makinesi

Abductor & Adductor: İç bacak – dış bacak makinesi

Bisikletler

Kondisyon bisikletleri, çoğunlukla alt vücudu çalıştırsa da karın kaslarını ve bel bölgesini de etkileyen çok yönlü spor salonu ekipmanlarından biri olarak yine olmazsa olmazlar arasındadır. Farklı modelleri bulunan bu ekipmanlar; eliptik, spin bike ve kondisyon olmak üzere üç gruba ayrılır. Kondisyon bisikletleri de yine kendi içlerinde yatak ve dikey olarak iki seçeneğe sahiptir. Spor salonlarında vücudun belirli noktalarına odaklanan bu bisikletlerinden her birinden en az bir tane bulunması oldukça önemlidir. Çünkü çalışma sistemine göre değişiklik gösteren bisikletler, yağ yakımından kas gelişimine, kardiyodan bel ve sırt problemlerini çözmeye kadar pek çok farklı görevi yerine getirir.

Ağırlık İstasyonları

Tek makinede birden fazla hareketin yapılmasına ve birden fazla kas grubunun hedeflenmesine yardımcı olan ağırlık istasyonları, tıpkı izotenik makinelerde olduğu gibi vücut geliştirme sporuyla ilgilenenlerin rağbet gösterdiği aletlerdir. Hızlı kas gelişimi sağlarken güçlenmeyi de hedefleyen sporcular için iyi birer alternatif olan bu spor ekipmanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Smith Machine: Ağırlık plakaları eklenerek kullanılabilen çok yönlü bir makinedir. Genellikle üst göğüs, kol ve squat çalışmaları için kullanılır.

Cable Cross: En önemli özelliği aynı anda iki kişinin birden çalışmasına olanak sunması olan cable cross, ağırlık direkleri ve kablolardan oluşan bir sisteme sahip gym ekipmanlarındandır. Omuz, kol, göğüs ve karın çalışmalarında kullanılır.

Functional Trainer: Cable cross’a benzer ama ondan daha kısa bir ekipmandır. Cable cross’ta çalışılan tüm egzersizlerin yanı sıra barfiks çekmek için de idealdir.

Serbest Ağırlıklar

Serbest ağırlıklar, başlangıçtan profesyonel seviyeye kadar tüm sporcuların egzersizlerinde mutlaka yer verdiği spor salonu ekipmanları arasındadır. Dambıl, ağırlık plakaları ve ağırlık barları olmak üzere üç farklı gruptan oluşan serbest ağırlıklar; kol, omuz, göğüs, kalça ve daha pek çok kas grubunu çalıştırmayı başaran oldukça fonksiyonel ekipmanlardır. Bu noktada önemli olan çeşitliliktir. Örneğin 1 kilodan başlayıp 50 kiloya kadar çıkan dambıllardan her biri için salonlardan mutlaka iki adet bulunması gerekir. Profesyonel ve amatörler için geliştirilmiş farklı seçenekleri bulunan ağırlık plakaları da yine her sporcuya hitap edebilecek şekilde çeşitlendirilmelidir. Barlar ise uzunluklarına ve modellerine göre gruplandırılır. 180 ve 218 cm’lik barların yanı sıra 119 cm’lık Z bar da, spor salonlarında yer alması gereken ağırlık barları arasındadır.

Benchler

Diğer adı ağırlık sehpaları olan benchler, aslında üzerinde birçok hareketin uygulandığı ekipmanlardır. Serbest ağırlıklar ve özellikle de dambıllar kullanılarak yapılan egzersizlerde vücudun doğru bir form alabilmesi ve vücuttaki belli noktaları desteklemek için kullanılan alanlardır. Bu nedenle dambıl gibi serbest ağırlıkların olması gerektiği salonlarda benchler de mutlaka yer almalıdır.

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER