Ana SayfaSağlıkSakinleşme Kılavuzu: Meditasyondan Spa’ya 8 Rahatlatan Spor Salonu

Sakinleşme Kılavuzu: Meditasyondan Spa’ya 8 Rahatlatan Spor Salonu

Stresli bir durumun tam ortasındayken biri size “Biraz sakinleş!” dediği zaman aklınıza gelen ilk düşünce, “Bunu söylemek kolay!” olabilir. Peki, sakinleştirici yöntemler nelerdir? İnsan kendini kolayca rahatlatabilir mi? Öfke kontrolü yapmak aslında bebek işi midir? Depresyondan kurtulmak için tek bir alışkanlığı değiştirmek yeterli midir?

Tüm bu soruların cevabını ve rahatlatıcı alternatif mekan önerilerini bu yazıda bulabilirsiniz! 

Sakinleşmek İçin En İyi Yöntem Nedir?

Sakinleşmek aslında çoğumuz için kolay bir şey değildir ve doğal olarak gerçekleşmez. İş yerindeki stres, finansal endişeler, aile ve arkadaşlarla kaliteli zaman geçiremem hissi, hızlı yaşam temposu ve yoğun olduğumuz günlerde endişe duymamak çok zordur.

Tatilde bile gevşemenin birkaç gün sürdüğünü fark ettiniz mi? Nasıl rahatlayacağınızı öğrenmek, meditasyon öğrenmek gibi bir şeydir. Yılda sadece bir ya da iki kez yapamayız ve mucizeler olmasını bekleyemeyiz! Rahatlamada daha iyi olmak için pratik yapmak gerekir. Neyse ki, bedeni ve zihni düzenli bir şekilde bilinçli olarak gevşetmenize yardımcı olacak bir dizi kolay erişilebilir gevşeme tekniği ve stratejisi var.

1. Stresinizi Suya Bırakmayı Öğrenin

jakuzi-istanbul

Her şeyin üstünüze geldiği ve sadece alıp başınızı gitmek istediğiniz anlar oldu mu? Sahile, parka, ormana veya dere kenarı gibi doğa ile iç içe lokasyonlarda gezinmeyi denediniz mi? Bunların hiçbirini yapamıyorsanız açık havada yürümeniz bile yeterli.

Finlandiya Orman Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Eeva Karjalainen, çoğu insanın dışarıdayken kendini daha rahat ve iyi hissettiğini ortaya koydu ancak herkes doğanın iyileştirici etkileri hakkında bilimsel kanıtlar olduğunu farkında değil. Karjalainen’in araştırmasına göre, insanların kan basıncı ve kalp atım hızları doğada azalıyor ve kortizol gibi stres hormonlarının üretimi de düşüyor. Doğal bir ortamda olmak da kas gerginliğini azaltıyor.

Şehirde yaşayanlar için ise yeşil alanlara ulaşmak bir hayli zor olabiliyor, ek araştırmalar doğadan gelen seslerin; kumsaldaki dalgaların, esintide hışırdayan yaprakların beynimizdeki bağlantıları fiziksel olarak değiştirerek zihnimizde onarıcı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. MRI sonuçları, doğal ortamlardan kaydedilmiş sesleri dinleyen çalışma katılımcılarının beyin aktivitesinin dışa odaklandığını göstermiştir. Bunun aksine, içe odaklanmış dikkat, endişe ve ruminasyon anlamına gelebilir ve stres, endişe ve depresyon ile bağlantılıdır.

Dışarı çıkmak, dünyamızın fiziksel güzelliğine bağlanmamıza ve olumsuz duyguları hafifletmeye yardımcı olabilecek duyularımızı ayarlamamıza izin verir. Bir gün batımını veya güneşin doğuşunu gözlemlemek, odağımızı kendi zorluklarımızdan çıkarmamızı sağlar.

Alternatif 1: Atlante Spa & Fitness

Etiler spor salonları arasında yer alan Atlante Spa & Fitness havuzlu spor salonlarındandır. Suyun rahatlatıcı etkisine kendiniz bırakın ve su sesinin dışa yöneliminizi artırmasına izin verin.

Salon içerisinde;

  • Jakuzi
  • Havuz
  • Sauna
  • Buhar odası bulunur ve tüm bu ıslak alanları Sporcard üyeliğinizle kullanabilirsiniz.

Salonu gör: http://bit.ly/2wbMNhq

Alternatif 2: The Spa Fitness (The House Residence)

Şişli’de spor salonu arayanlardansanız The Spa Fitness size spor salon imkanlarından fazlasını sunar ve sakinleşmenize yardımcı olur. 

Merkezin içinde;

  • Havuz
  • Sauna olanağı bulunur.

Salonu gör: http://bit.ly/37gDXeZ

2. Depresyona Veda Etmenin Bilimsel Temeli

buhar-banyosu

Gevşeme tekniklerini bilirseniz anlık sinir harplerinden ve depresyondan kurtulursunuz. Stresli bir durum ya da stresli olduğunuzu düşündüğünüz bir durumda, kalp atışınızı ve nefesinizi hızlandıran hormonlar kaslarınızı gergin hale getirir. Bu hormonlar “Kavga et veya kaç” tepkisi olarak bilinen normal fizyolojik yanıtları kontrol eder. Atalarımızdan bize kalan bu alarm sistemi vahşi boz ayıların veya düşman insan topluluklarının tehditlerine karşı uyanık kalabilmemizi sağlamıştır.

Ne yazık ki bu hormon dalgalanması, birçok modern stres kaynağına yanıt olarak ortaya çıktığında, vücuda ve zihne zarar verebilir ve kalp hastalığı, uykusuzluk ve depresyon gibi sağlık sorunları için bizi risk altına sokabilir.

Vücut stres hormonlarını salgılamayı durdurduğunda, kalp atış hızı yavaşlar, nefes derinleşir ve bir huzur hissi içimize dolar. Bu hiç şaşırtıcı değildir çünkü “gevşeme reaksiyonu” olarak adlandırılan bu his strese karşı bir tepkidir. Bilimsel olarak kanıtlanmış bazı gevşeme teknikleri vardır. Derin nefes alma ve meditasyon gibi bazı teknikler hemen hemen her yerde, ihtiyaç duyduğunuz anda kullanılabilir. Doğada zaman geçirmek, yoga veya çigong yapmak, masaja gitmek sizi rahatlabilecek etkinliklerdir.

Burada önemli olan noktalar, rahatlama becerilerini sürekli geliştirmek, sakin ve huzurlu kalmayı teşvik eden aktiviteleri günlük yaşamınıza dahil etmeye başlamaktır. Bu aktiviteleri teker teker deneyin ve hangilerinin sizin için en uygun olduğuna karar verin. Daha sonra stresli zamanlarınızda öfke krizleri geçirmek yerine bu aktiviteler yönelin. Bu yeni alışkanlığınız zamanla problem çözme becerilerinizi geliştirecek ve hayat standartlarınızın gözle görülür bir şekilde yükselmesine olanak tanıyacaktır. Öfke, stres ve huzursuzluk gibi duygularınızı kontrol edebildiğinizde ilişkilerinizde büyük ve olumlu değişimler yaşayacaksınız. Sakinleşme sanatını öğrenmeniz hayatınızda yeni bir döneme adım atmanıza yardımcı olacaktır.

Alternatif 3: Mercure Hotel Mandara Spa & Fitness 

Beşiktaş’ta konumlanan Mercure İstanbul City Bosphorus havuzlu spor salonlarından biridir.

Bu salonda;

  • Buhar banyosu,
  • Sauna,
  • Kapalı havuz ve çocuk havuzu,
  • Türk hamamı bulunur.

Salonu gör: http://bit.ly/39u3EKA

Alternatif 4: Holiday Inn İstanbul Airport Fitness & Spa

Bağcılar spor salonlarından biri olan Holiday Inn İstanbul Airport Fitness & Spa içinde;

  • Buhar odası
  • Hamam
  • Havuz
  • Sauna bulunur.

Sporcard üyeliğiniz ile tüm bu imkanları kullanabilirsiniz.

Salonu gör: http://bit.ly/3bsSfg9

3. Nefesinizi Açın ve Kontrolü Ele Alın

sauna

Derin nefes almak stresten kurtulmak için en harika yöntemdir. Endişelendiğinizde kesik kesik nefes alırsınız ve nefes temponuz daha hızlı olur. Rahatlamanın en basit yollarından biri, karından nefes almak olarak da adlandırılan derin diyafram nefesine odaklanmaktır. Solunum hızınızı ve düzeninizi değiştirerek vücudun parasempatik sinir sistemini uyarabilir ve kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve kas gerginliğinizi azaltan sakinleştirici bir tepkiyi tetikleyebilirsiniz.

Nefes kontrolünün nasıl yapılacağı aşağıda açıklanmıştır:

  1. Ayaklarınız yerde ya da uzanarak rahat bir sandalyede oturun. Bir elinizi karnınıza, diğer elinizi kalbinizin üzerine yerleştirin,
  2. Midenizin yükseldiğini hissedene kadar burnunuzdan yavaşça nefes alın,
  3. Nefesinizi üçe kadar sayarak karnınızda tutun,
  4. Yavaş yavaş karnınızdaki nefes verin.

Burada önemli olan nokta, ne kadar tutarsanız tutun, amacınız nefes hızınızı yavaşlatmak olmalıdır. Nefes kotrolünün etkisi kümülatiftir, yani ne kadar çok yaparsanız o kadar iyi çalışır, bu yüzden stresli olmasanız bile her gün pratik yapın.

Alternatif 5: Holiday Inn Şişli Fitness & Spa 

Şişli’de bulunan Holiday Inn Şişli Fitness & Spa’nın sauna hizmetinden yararlanın ve önce nefesinizi açın.

Bu merkezde;

  • Hamam
  • Havuz olanakları da bulunur.

Salonu gör: http://bit.ly/3bzNscu

Alternatif 6: The Gym Fitness Spa

Beylikdüzü’nde spor salonu araştırıyorsanız The Gym Fitness Spa sizi hem rahatlatan hem de forma sokan bir seçenek olabilir;

Salon şu olanakları da sunuyor;

  • Hamam
  • Sauna
  • Havuz
  • Buhar odası bulunur.

Salonu gör: http://bit.ly/2vuCWCN

4. Progresif Kas Gevşemesi Tekniği ile Sakinleşme

kas-gevsetme-teknigi

Güzel bir yaz güneşinin altında şezlongda uzanırken kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Peki, böyle bir durumda neden kendinizi bu kadar iyi hissettiğinizi hiç düşündünüz mü? Vücudunuz bu tip anlarda nasıl hissediyor? Muhtemelen bu anlarda kasları sertleşmiş bir boynunuz, sıkılmış bir çeneniz veya gerilmiş omuzlarınız yok. Bunlar sinirli bir durumda gerebileceğiniz sadece birkaç kas grubu. Gevşemenin anahtarı ise vücuttaki kaslarda gerginlik emarelerinin olmamasıdır.

Progresif kas gevşemesi adı verilen bir teknik ile nefes alırken kaslarınızı sıkar ve nefes verirken onları gevşetirsiniz ve bu şekilde bir dizi egzersiz yaparsınız. Derin kas gevşemesi vücudunuzun kaygı tepkisi ile uyumsuzdur, bu nedenle bu teknik sakinleşmenize yardımcı olur ve uyumakta zorluk çekiyorsanız önerilir. Ayrıca, neredeyse her yerde yapabilirsiniz. Yine, ne kadar çok yaparsanız o kadar kolay olur. Deneyin ve etkilerini test edin.

Alternatif 7: Pleon

Ataşehir’deki spor salonlarından biri olan Pleon hafta sonları rahatlamak için ilk gideceğiniz adreslerden biridir;

Bu spor merkezi içerisinde;

  • Hamam
  • Buhar odası
  • Havuz
  • Sauna da bulunur.

Salonu gör: http://bit.ly/37k0APK

Alternatif 8: Park Inn Spa & Fit

Halkalı spor salonlarından biri olan Park Inn Spa & Fit sakinleşmeniz için harika bir ortam sunar. 

Tesisin içinde;

  • Sauna
  • Jakuzi
  • Havuz
  • Buhar odası yer alır.

Salonu gör: http://bit.ly/39nrAzg

Sporcard üyeliğinizle tüm bu alternatif salonlara ve daha yüzlerce başka salona giriş yapabilirsiniz.

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER