Ana SayfaSağlıkSağlıksız Sanılan Spor Öncesi Atıştırmalıklar

Sağlıksız Sanılan Spor Öncesi Atıştırmalıklar

Spor öncesi atıştırmalık tüketiminde kulaktan dolma öğrenilen ancak yanlış olan o kadar çok şey var ki… Çoğunu belki yıllardır tüketmiyoruz ya da çok az tüketiyoruz. Oysa bu yasaklı yiyecekler listesi pek çok faydayı barındırıyor. Biz de bunlar arasında araştırmalarla kanıtlanmış birkaç örnek vermek için bu içeriği oluşturduk. Siz de artık sevdiğiniz yiyeceklerden uzak kalmayacaksınız!

Spor Verimini Bitter Çikolata ile Artırın!

Az miktarlarda yenen bitter çikolata vücut direncinizi yükseltebilir! İngiltere’de kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre bitter çikolata aslında antrenmanlarınıza faydalı olabilir. Çikolata, içerdiği antioksidanlar sayesinde hâlihazırda kalbe yararlı olabileceği için itibar kazanmış durumda. Ancak araştırmacılar, kakaoda bulunan epicatechin bileşeninin nitrik oksidi etkileyip kan akışına ve kalp işlevlerine faydalı olabileceğini keşfetti. Araştırmacılar, 2 haftalık süre içerisinde ortalama 40 gram bitter ya da beyaz çikolata tüketmiş amatör bisikletçiler ile bazı testler yaptı. Spor öncesi atıştırmalık olarak bitter çikolata tüketen atletler antrenmanlarında daha verimliydi ve %17 daha hızlılardı (1).

Bol Lif, Düşük Kalori

beslenme

Kulağa ironik gelebilir ancak kalori alımınızı azaltmak ruh halinizi en azından uzun vadede iyileştirebilir. “JAMA Internal Medicine” dergisinde yayımlanan araştırmada, kalori alımı iki senelik süreç içerisinde %25 azalan deneklerin daha iyi uyuduğu, hissettikleri gerginliğin azaldığı, daha enerjik hissettikleri ve sağlıklarının iyileştiği rapor edildi. Kalori azaltanlar, kontrol grubuna göre aynı zamanda 7 kilodan fazlasını verdi.

Beslenme düzenlerinde ve spor öncesi atıştırmalıklarında bol miktarda lif tüketen 50 yaş ve üzeri kişilerin uzun ve sağlıklı bir hayat sürme olasılığı %80 daha yüksek (2)!

Tuzlu Krakerden Kaçmayın!

tuz

Sodyum tüketimini azaltmanın faydalarını duymuşsunuzdur ancak “The Lancet” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre çok düşük sodyum içeren beslenme düzeni de aktif kadınlar için en sağlıklı tercih olmayabilir. Araştırma, günlük sodyum tüketimini 2.300 mg ile sınırlamanın kardiyovasküler hastalık riski artışı ile ilişkili olduğunu buldu. Academy of Nutrition and Dietetics sözcüsü Dr. Kelly Prichett, “Bu bulgular genel halk sağlığı için verilen mevcut sodyum tüketim miktarı tavsiyesinin uygunluğunu sorgular niteliktedir” açıklamasını yaptı. “Tavsiyeler atlet ve yapılan spora göre değişkenlik gösterir. Ancak eğer sıcak havada bir saatten fazla antrenman yapıyorsanız, vücudunuzda bulunan elektrolit seviyesini antrenman esnasında ve hemen sonrasında dengede tutmak için bir sporcu içeceği ya da tahıllı kraker gibi sağlıklı seçenekler yemekte zarar değil fayda var” (3).

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER