Ana SayfaSağlıkŞişkinlikten Kurtulun: Ödem Atmanın Yolları

Şişkinlikten Kurtulun: Ödem Atmanın Yolları

Hayatınızın bazı dönemlerinde kendini her zamankindan daha şişkin ve hantal hissediyor olabilirsiniz. Vücudunuzun özellikle ayak – el bileklerinde yoğunlaşan, bacaklarınızda ya da kollarınızda görebileceğiniz, ya da karın bölgesinde hissedebileceğiniz bu şişkinliğin kaynağı çoğu zaman ödemdir. Pek çok sebeple oluşup uzun veya kısa süreli olarak görülen bu vücut değişikliklerinden bazı yöntemlerle kurtulmak mümkündür. Bu yazımızda önce ödemi tanıyıp sonra bu yöntemleri nasıl ve nelerle uygulayabileceğinize değineceğiz.

Ödem Nedir?

Hücrelerde, deri ve diğer dokularda normalde bulunması gerekenden daha fazla sıvı bulunması; aşırı şekilde kan plazmasının oluşmasına sebep olur. Bunun sonucunda oluşan şişliklere de tıp dilinde ödem denir. Kısacası ödemi vücutta fazla miktarda su toplanması olarak tanımlayabiliriz.Özellikle elde, ayakta vücudun belirli bölgelerinde şişmeler oluşur. Zaman zaman takılarınızı takamaz, şişlikten dolayı ayakkabı giyemez hale gelebilirsiniz. Bunlar vücutta ödem oluştuğunun belirtilerindendir (1).

Ödemi tedavi etmek için öncelikle hangi durumun ödeme neden olduğunu tespit etmek gerekir. Ödem hastalığa bağlı ise; ödem tedavisinede bir uzman ile birlikte karar vermelisiniz. Özellikle sıcak havalarda daha fazla etkisini gösteren ödem, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve kalp – damar sorunları gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir (2).

Az su tüketimi, fazla karbonhidrat alımı, bol tuzlu beslenme alışkanlıkları, magnezyum ve B6 vitamin eksiklikleri ve regl dönemi ile menapoz da ödeme neden olmaktadır. Beslenmeye bağlı olarak oluşan ödem ise; az su tüketimi alışkanlığı, hazır yiyecekler, et/tavuk suyu tabletleri, turşular, konserve gıdalar, fazla tuz tüketimi ve tuz yönünden zengin yiyecekler, cips gibi atıştırmalıklar ve rafine şeker tüketimi ile gelişebilir. Özellikle şeker, sindirimi için çok miktarda su gerektiği için çok dikkat edilmesi gereken bir besindir.

Ödem Attıran Yiyecekler ve İçecekler

Su

Bol bol su içmek, ödemlerden kurtulmak için anahtar rol oynar fakat su içimini en ideal şekilde güne yaymak gerekir.

Maydanoz

Sabahları tüketilen maydanoz, en etkili ödem ve toksin atıcı bitkilerden bir tanesidir. Her gün yarım kase çiğ maydanoz yiyin.

Salatalık

İçerdiği su miktarıyla da günlük su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan salatalık, ödem ve toksinlerden kurtulmak için de mucizevi bir rol oynar.

Yoğurt

En iyisi yoğurdunuzu kendiniz yapmanız. Ama mümkün olamıyorsa, doğal bir az yağlı bir yoğurdu sık tüketmeye çalışın.

Yeşil çay

Toksin ve ödemlerden kurtulmak için yeşil çay harika bir içecektir. Her gün birkaç bardak yeşil çay için.

Nar

Taze nar suyu, ödem ve toksin atıcı etkisi çok güçlü bir içecektir. Şeker içeriği ile de şeker ihtiyacınızı karşılayacaktır. Nar suyunu aç karnına tüketmemeye çalışın.

Muz

Potasyum zengini muz, vücudun ihtiyacı olan şekeri de sağlarken ödemlerden kurtulmaya da yardımcı olur.

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER