Stresle baş etmek ve daha hızlı toparlanmak için bitkisel bileşiklerin gücünden yararlanın.
Burnunu çeken, zor günlerde yığılacakmış gibi hisseden veya sıkı bir antrenmandan sonra tamamen toparlanmak isteyenlerden biriyseniz beslenmenize adaptojenleri eklemenin vakti gelmiştir. İnsan vücudunun çeşitli çevresel etmenlere karşı adapte olmasını destekleyen bu bitkiler sınıfı, birçok hastalığı savmak ve küçük sancı ve ağrıları dindirmek için halk hekimliğinde yüzyıllardır kullanılageliyor. Ancak bilim adamları da modern insanın kimi şikâyetlerine çare bulabilmek için bu bitkisel bileşiklerle yakından ilgilenmeye başladı. Diğer birçok organik gıdada bulunmayan özel fito-besinler ihtiva eden adaptojenlerin kortizol gibi hormonları dengeleyerek, bakteri ve virüslere karşı savaşarak ve organların genel sağlığını dengeleyerek vücudun güçlü kalmasına yardımcı olduğu araştırmalarca sabitlendi. Zerdeçal, zencefil ve ginseng gibi adaptojenlere aşina sayılırız, ancak hiç duymadıklarınız da var! Hem çay hem de toz olarak tüketilmesi mümkün beş adaptojen bitkiyi inceledik ve evde kolayca yapabileceğiniz birer tarifle takviye ettik!
Kurt Üzümü
Goji olarak da bilinen bu mayhoş yemişler aslında domates familyasındandır ve tatları turna yemişine daha çok benzer. Ürettikleri yüksek antioksidan muhteviyatı sayesinde yetiştikleri dağlık alanlardaki çetin koşullara karşı koruma sağlarlar. Kurt üzümü genelde büyük marketlerde veya aktarlarda satılır. Kurt üzümünün tüm vücuda faydaları olmasıyla beraber aslında bağışıklık sisteminin düzgün işlemesine yardımcı bağırsaklara da iyi geldiği bilinir. Etken bileşikleri sayesinde bakteri ve virüslerin hücre zarlarına saldırmasını engelleme güçleri vardır. Üstelik kurt üzümünde bol miktarda protein, C vitamini ve diğer temel besinler bulunur.
Kış Kirazı
Ayurveda tıbbında “gençleştirici” olarak bilinen kış kirazına yabani güveyfeneri veya “ashwagandha” da deniyor. Kış kirazı sinirleri yatıştıran bir tonik gibi kullanılsa da içerdiği etkin alkaloit bazlı bileşikler sayesinde yorgunluğa da iyi geliyor. Protein tozu, kuruyemiş ezmesi veya kakao gibi protein zengini yiyeceklerle eşlemeniz önerilir. (Bu tür yiyecekler kış kirazının odunsu tadını da maskeler.) Öğütülmüş toz halinde edinmeye bakın.
Meyankökü
Meyankökü geleneksel olarak hazmı kolaylaştırması için tüketilen bir bitkidir. Mideyi rahatlatıcı etkisinin yanı sıra, mide-bağırsak yolunda meydana gelen ülseratif kolit gibi hastalıklara karşı koruma sağlayan glisirizin gibi kimyasal bileşikler ihtiva eder. Meyankökü ayrıca egzama belirtilerinin azaltılmasında, stresin yatıştırılmasında, hatta göğüs ve prostat kanserlerinin tedavisinde kullanılıyor. Toz, çay veya sıvı özüt formunda bulunabilen meyankökünü ölçülü kullanın, zira yüksek dozajda kullanım nabızda düzensizliğe ve kan basıncının yükselmesine yol açabiliyor.
Yazar: Jennifer Iserloh