Ana SayfaEgzersiz-Spor2019 Yılında En Çok Bu Spor Dalı İlgi Gördü!

2019 Yılında En Çok Bu Spor Dalı İlgi Gördü!

Geride bıraktığımız 2019 yılı Türkiye’nin birçok spor dalında madalyalar aldığı altın bir yıl oldu. İbrahim Çolak, Buse Naz Çakıroğlu, Emre Sakçı, İrem Yaman, Rıza Kayaalp, Sümeyye Boyacı, Talha Ahmet Edem, Doğukan Coşa harika spor başarılarıyla ülkemizi gururlandırdı.

Peki, 2019 yılında Türk insanı en çok hangi spor dallarına ilgi gösterdi? Hangi spor dalları ülkemizde adından bol bol söz ettirdi ve Google’da aratıldı? En çok ilgi gören ilk 10 spor dalını sizin için listeledik. Haydi başlayalım!

10. Muay Thai ile Tanışanlar Bırakamadı

10 numarada Muay Thai var! Muay Thai dövüş sporları arasında yer alıyor ve ülkemizde gitgide popüler bir spor haline geliyor.

Muay Thai veya diğer adıyla Thai Boks, Tayland’ın ulusal dövüş sanatıdır. Birkaç yüz yıl önce tüm vücudu silah olarak kullanan bir yakın dövüş şekli olarak geliştirildi. Bugün, kesin kökeni hala tartışılıyor çünkü Muay Thai hakkında tarihi kaynakların çoğu, Siam’ın Tayland’ın başkenti Ayudhaya’yı 14. yüzyılda yağmalaması sonrası kayboldu.

9. Boks Yine Favorilerdendi

kick-boks-kursu-al

2019 yılında Türkiye’de en çok ilgi gören 9. spor dalı boks oldu.

Boks, kilo vermek veya şekil almak isteyenler için çok popüler bir spor trendi haline gelen  ve dünya çapında tanınan bir spor dalıdır.

Boks sporu tüm zamanların en ünlü (ve tartışmalı) sporcularını da bizlere kazandırdı. Muhammed Ali, Mike Tyson ve George Foreman gibi isimler boks sporuyla neredeyse eş anlama gelmeye başlamışlardı.

Boks da kilo vermeye veya daha iyi bir vücuda kavuşmaya çalışan insanlar için popüler bir fitness trendi haline de geldi. Boksun harika bir egzersiz olduğuna inanmıyorsanız, art arda üç dakika boyunca olabildiğince sert bir şeyi yumruklamayı deneyin ve boksu tüm incelikleriyle öğrenmenin size ne kadar kalori yaktıracağını tahmin etmeye çalışın!

8. Crossfit ile Ter Döken Bir Kalabalık

Geride bıraktığımız 2019 yılında ülkemizde Crossfit sporu büyük bir çıkış yaşadı.

Crossfit, güvenli, etkili egzersiz ve sağlıklı beslenme ile karakterize bir yaşam tarzıdır. Crossfit, sağlığınıza iyi gelmekten tutun kilo kaybına ve daha iyi bir performansa kadar herhangi bir hedefi başarmak için kullanılabilir. Crossfit dalı yeni başlayan herkes ve yıllardır eğitim almış kişiler için de verimli sonuçlar yaratır.

Crossfit antrenmanlarında sihir aslında hareketlerdedir. Egzersizler gün be gün farklılaşabilir ve sporcuların hedeflerine göre yönlendirilebilir. Crossfit antrenmanları her yaş ve fitness seviyesindeki insanlar için uyarlanabilir.

Karbonhidratlardan kurtulup, kanepeden kalkmak için bu dinamik yaşam tarzını benimseyebilirsiniz. Crossfit yaşam tarzı, diyet ve egzersizin bir kombinasyonudur. Fit bir görünümün ve sağlığın anahtarıdır.

7. Pilates Yapanlar Gittikçe Artıyor

7 numarada pilates var! Pilates ülkemizde son 10 yıldır popülerliğini günden güne artıran bir egzersiz yöntemi. 2019’da da yerini sağlamlaştıran pilates, reformer pilates çeşidiyle bu yıl adından sıkça söz ettirdi.

Pilates, postüral hizalamayı ve esnekliği geliştirirken kasları güçlendirmeyi amaçlayan düşük tempolu bir egzersiz şeklidir.

Pilates hareketleri karın bölgesini hedefleme eğilimindedir, ancak egzersizler vücudunuzun diğer bölgelerinde de çalışır. Ekipmanlı veya ekipmansız pilates yapabilirsiniz ancak ne olursa olsun, hareketlerin yavaş, hassas hareketler ve nefes kontrolü içerdiğini bilmelisiniz.

Pilates eğitmeni ve Black Girl Pilates’in kurucusu Sonja Herbert, “Pilates her şeyi daha iyi yapmanıza yardımcı olacak tüm vücut egzersiz yöntemidir,” diyor. “Bedeninizi güçlendirir ve stabilize eder, böylece duruşunuzu, esnekliğinizi ve hareketliliğinizi geliştirirken etkili bir şekilde hareket edebilirsiniz.” Tipik bir Pilates antrenmanı 45 dakika ila bir saat arası sürer.

6. Yoga ile İç Huzuru Bulanlar Her Yerde

Geçtiğimiz yıl da ülkece iç huzuru yogada bulduk!

Yoga, eski Hint felsefesinde 5.000 yıllık bir geçmişi olan bir zihin ve beden uygulamasıdır. Çeşitli yoga stilleri fiziksel duruşları, nefes alma teknikleri ve meditasyonu birleştirir.

Son yıllarda, zihnin ve bedenin kontrolünü geliştirmeye ve iç huzuru artırmaya yönelik bir fiziksel egzersiz şekli olarak popüler hale geldi.

Uygulamada birkaç farklı yoga türü ve birçok değişik disiplin vardır. Günümüzde, Güney Asya yoga sanatı dünyanın her köşesine yayıldı. Türkiye’de de son yıllarda özellikle fizik tedavi önerilen hastalara sağladığı sağlık yararlanımları ve ruhsal dinginliğe ulaşmadaki başarısı yoga egzersizlerini vazgeçilmez hale getirdi.

5. Zumba Gün Geçtikçe Yaygınlaşıyor!

Listenin ortasına geldik!

Zumba 1998 yılında, Kolombiyalı dansçı ve kareografçı Alberto “Beto” Pérez tarafından ortaya çıkarılan bir egzersiz fitness programıdır. Aynı zamanda bir aerobik eğitmeni olan Pérez, sıklıkla kullandığı müziği aerobik sınıfına getirmeyi unuttu. Latin dans müziği – salsa ve merengue – kasetleri vardı ve bu müziklerle derslerini tamamladı. İşte zumba bu şekilde ortaya çıktı.

Zumba dersleri genellikle yaklaşık bir saat sürer ve Zumba Fitness, LLC tarafından lisanslanan eğitmenler tarafından verilir. Bir Zumba sınıfında, kişi ortaya çıkan enerjiye bağlı olarak 600 kcal’a kadar yanabilir.

Zumba, yüksek kalori yakımı sağlayan, tüm vücut kardiyo ve aerobik egzersizidir. Yapılan bir araştırma, bir kişinin bir saatlik Zumba egzersizi ile 300 ila 900 kcal yaktığını göstermektedir. Yüksek kalorili yakmasının yanı sıra, Zumba kalp hastalığı riskini azaltmaya, kan basıncını ve kötü kolesterolü azaltmaya ve iyi kolesterolünüzü artırmaya yardımcı olabilir.

4. Kick Boks Yapanların Sayısı Yükseldi

Vur, parçala, yok et!

Stres seviyenizi düşürmek için spordan faydalanmanın en iyi yolu: kickboks. Kickboks, karateden türeyen bir dövüş sporu türüdür. Karate, Muay Thai ve boks da dahil olmak üzere birçok dövüş sanatından çeşitli hamleleri ortak olan bir dövüş sanatıdır.

İsmi öncelikli olarak tekmelemeyi ifade etse de, bu tür dövüş sanatları hem elleri hem de ayakları silah olarak kullanır. Kickboks sırasında Muay Thai’den farklı olarak, dirsekler ve dizler genellikle kullanılmaz ve temas noktaları eller ve ayaklarla sınırlıdır.

Kickboks, MMA veya boksa benzer popüler bir profesyonel spordur. Birçok şehirde kickboksta özel sınıflar sunan dövüş sanatları stüdyoları vardır. Kickboksu bir egzersiz şekli olarak kullanmanın birçok sağlık yararı vardır.

3. Basketbol Hep Seviliyor!

Basketbolu hep seviyoruz, çok seviyoruz!

Basketbol, ABD menşeli bir spor dalıdır. James Naismith (1861–1939) tarafından 1 Aralık 1891’de Uluslararası Genç Erkekler Hıristiyan Birliği (YMCA) Eğitim Okulu’nda oluşturuldu. Massachusetts’te beden eğitimi öğretmeni olan James Naismith sayesinde bugün en keyifli NBA maçlarını izleyebiliyor, uluslararası muhteşem liglere şahit olabiliyoruz. Basketbol gün geçtikçe daha da keyif aldığımız izlemesi zevkli spor dallarında başı çekiyor. Bir takım sporu olması dolayısıyla arkadaşlarla da keyifle oynanan basketbol 2019 yılında en çok ilgi duyulan 3. spor dalı olma özelliğini gösteriyor.

2. Fitness Tutkunları Arttı

Fitness artık herkesin dilinde, herkesin mutlaka yaptığı bir spor! 2019 yılında en çok yapılan 2. spor fitness oldu!

Fitness, düzenli bir şekilde egzersiz yapmaktan çok daha fazlasıdır. Fitness’ın çeşitli bileşenleri vardır ve ölçülebilmesi için birçok yol vardır. Bu konuyu sağlam bir şekilde anlayarak, bireyler yaşamlarının zindeliği doğrudan etkileyen yönlerini yönlendirebilirler.

1985’ten bu yana, fiziksel aktivite, egzersiz, fitness eğitimi, fitness ve fiziksel uygunluk gibi terimler genellikle birbiriyle karıştırılır ve bazen birbirlerinin yerine kullanılırlar. Ama günümüzde fitness daha çok şekle girmek, sıkılaşmak ve hacim kazanmak gibi ideal vücuda ulaşma yolunda sporcuların çokça tercih ettiği bir egzersiz biçimidir.

1. Futbol Yine Zirvede

futbol

İlk sıra aslında hiç şaşırtıcı değil. Türkiye’de en sevilen sporlardan olan futbol 2019 yılında en fazla ilgi gören, Google’da aratılan ve oynan oyun oldu.

Futbol, oyuncu ve seyirci sayısıyla dünyanın en popüler top oyunlarından biridir. Futbol oyun sahalarından, sokaklara, okul oyun alanlarına, parklara veya plajlara kadar neredeyse her yerde oynanan futbol, 21. yüzyılın başında yaklaşık 250 milyon futbolcu ve 1,3 milyardan fazla insanın gönlünde taht kurmuştur. 2010’da dört ay süren Dünya Kupası finallerini 26 milyardan fazla televizyon seyircisi izlemiş günümüzde ise bu sayı internetin yaygınlaşması ile kat be kat artmıştır.

Sporcard ile Geçen 1 Yıl Daha!

Sporcardlılar için 2019 yılı çok verimli geçti. Sayısız kullanıcı kilo verdi, sıkılaştı ve kaslandı. Hayatlarını spor disipliniyle bir üst basamağa çıkarmaları da cabası! İşte 2019’un Sporcard istatistikleri;

Sporcard’ın en çok kullanılan ilk 3 salonu:

  • Mecure,
  • Holiday Inn Şişli
  • The Red oldu.

En çok spor yapan bölge: Şişli

En çok tercih edilen salon özellikleri: Havuz, sauna ve hamam

En çok tercih edilen spor dalı: Fitness (vücut geliştirme) ve kick boks

Sporcard ile en çok spor yapan yaş grubu: 25-34

Cinsiyet: %60 Erkek %40 Kadın

Sen de bu kalabalık aileye katılmak için hemen Sporcardlı ol!

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER