Ana SayfaGenelBoyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Beyin Sağlığınızla Oynayabilir!

Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Beyin Sağlığınızla Oynayabilir!

Ağrı ve duruş bozukluğunu beraberinde getiren boyun düzleşmesi rahatsızlığı ortaya çıktığında, tıbbi terminolojiyle servikal lordoz düzleşir, boyun sağlıklı ve normal eğri formunu kaybeder. Bu durum özellikle beyin sağlığınız için çok büyük tehlikeler oluşturabilir.

Boynunuzdaki Normal Eğriyi Kaybediyor Olabilir misiniz?

Hepimize muhtemelen dik durmanın ne kadar önemli olduğu anlatılmış ve defalarca yararlarından bahsedilmiştir. Bu akıllıca tavsiyeye uymamızı ve doğru bir duruşa sahip olmanızı sağlayan temel yapı, omurganızdır. Aynı şekilde, duruşunuz zayıf olduğunda, bu durum, omurga ve destek yapılarına baskı uygular ve bir takım problemler oluşturabilir. Boyun düzleşmesi bu problemlerden biri olmakla beraber röntgen ile tespit edilebilir.

Düz bir duruşa yapılan bu vurgu, anlaşılır bir şekilde, kafatasınızın bitiş noktasından aşağıya doğru uzanan omurganızı düz bir şekilde tutmanızı sağlayabilir. Bununla birlikte, aynanın karşısında durup omurgayı başından sonuna kadar görebilseniz, normal bir omurgada üç yumuşak dengeleme eğrisi bulunur. Herhangi bir noktada çok fazla eğim varsa veya tam tersi bu eğimler yeterli değilse, yaşam kaliteniz negatif yönde etkilenir.

Servikal Lordoz veya Boyun Düzleşmesi Nedir?

boyun-duzlesmesi

Servikal lordozun anlamı aslında servikal omurgada veya boyunda var olan normal iç eğridir. Ayrıca lomber lordoz (bel omurgasında içe doğru bir eğri) bulunur. İkisi arasında, üst sırtta, omurgada normal bir dış eğri olan torasik bir kifoz vardır. Bu eğriler başınızı dengeler ve en az çabayla ayakta durmanıza yardımcı olur. Ek olarak, her omurga diski; omurganın önünde ve arkasında bulunan kuvvetleri eşit olarak dağıtır. Servikal lordozun düzeltilmesi normal boyun eğrisinin düzeltilmesi anlamına gelir.

Doktorunuz “Servikal Lordoz Düzleşmesi” Derken Neyi Kast Ediyor?

“Normal servikal lordoz düzleşmesi” sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Doktorunuzun tam olarak ne demek istediğini anlamak için, omurganızın nasıl bir yapı olduğunu anlamalısınız.

Omurganızda bulunan normal eğri kaybolduğunda, radyoloğunuz bu durumu bir takım terimlerle ifade eder:

  • Normal servikal lordozun düzleşmesi
  • Servikal lordoz kaybı
  • Servikal lordoz düzleşmesi

Boynunuzda, üst sırtınızda ve belinizin tümünde birbiri ile mükemmel bir denge oluşturan eğriler yer alır. Bu eğrilerin biri bir yöne giderken, bitişik eğri ters yöne gider. Eğri öne doğru eğimlendiğinde, buna lordoz ve arkaya doğru eğimlendiğinde buna kifoz denir. Bu eğriler kafanın ağırlığını dengeler ve en minimal kas enerjisi ile dik durmanıza olanak tanır. Aynı zamanda kuvveti, diskin bulunduğu bireysel omurun önü ile arkası arasında eşit olarak dağıtırlar.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

boyun-duzlesmesi-nedir

Normal servikal lordoz düzleşmesinin en yaygın nedenlerinden biri, boyun bağlarının hasar gördüğü araba kazalarıdır. Diğer nedenler ise günlük yaşamda aslında aklınıza bile gelmeyecek; cep telefonuyla etkileşime girmek için sürekli aşağıya bakmak, bilgisayara bakarken eğilmek gibi yaşlanmaktan çok daha sinsi negatif etkenler olarak sıralanabilir.

Boyun Eğrisinin Düzleşmesine Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Boyundaki travmatik yaralanmalar (örneğin araba kazası sonucu oluşan deformasyonlar) boyun eğrisinin düzleşmesinin doğrudan bir nedeni olsa da, servikal omurganızı zamanla düzleştirebilecek başka etkenler de vardır. Bazı insanlar modern teknolojiyi kullanırken, “doğru oturmak” tavsiyesini pek önemsemiyor.

Servikal düzleşme ile ilgili diğer nedenler de hareketsiz bir yaşama tarzı olabilir. Her gün işten eve gelirken veya gecenin geri kalanında koltuğunuzda oturur, gün boyunca da masa başı bir işte çalışıyorsanız bu problem kaçınılmaz bir hale gelir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Özellikle göğüs duvarınızda bir gerginlik veya oturduğunuzda kalçanızda bir rahatsızlık fark ediyorsanız, bu durum servikal omurganızda bir sorunun başlangıç emaresi olabilir. Omurganın tamamının yanı sıra tüm vücudun birbirine bağlı bir makine olduğu ve omurganın bir bölgesinde oluşan stresin, omurilik zinciri boyunca herhangi bir noktasında problem yaratabildiği bilimsel araştırmalarca tespit edilmiştir. Bu tip bir durumda omurgadaki diğer alanlar stresi telafi etmeye çalışır. Normal yaşlanma süreci de omurgadaki eğride problemler yaratabilir, bu nedenle özellikle orta yaşta ve sonrasında düzenli omurga bakımı önemlidir.

Boynunuzdaki normal eğriyi kaybederseniz, sürekli rutin bir biçimde boyun ve/veya baş ağrısı çekersiniz. Başınızın boynunuz için çok ağır olduğunu hissedersiniz. Peki, neden? Çünkü servikal omurga, servikal eğri (lordoz) ile torasik eğri (kifoz) arasındaki dengeyi gerektiren baş ağırlığını artık destekleyemez. Bu da kasların başı dengelemek için kasları gevşetmesine neden olur. Fakat, bu görev kasların yapması gereken bir iş değildir, bu yüzden kaslardaki bu stres, boyun ve baş ağrısına neden olur.

Servikal omurgada düzleşme ayrıca biyomekanik sorunlara neden olabilir, omurganın diğer bölgelerine baskı yapabilir ve sonunda disklere ilave ağırlık yüklenmesine neden olduğu için yıpranmış disklere yol açabilir. Servikal lordozun düzleşmesi üzerine yapılan araştırmalar ayrıca, kanın, servikal kemiklerdeki deliklerden geçmesi gereken damarlardan geçerken, beynin belirli bölgelerine kan akışını da bozabileceğini göstermiştir. Yani bu sağlık problemi dikkatle incelenmesi ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Normal Boyun Eğriliğinizi Geri Kazanabilir misiniz?

boyun-duzlesmesi-hastalik

Boyun eğriniz düzleştiyse boyun eğrinizi geri kazanmanın bazı yolları vardır. Kiropraktörler, boynunuzda geri dönen eğriyi yavaşça ve kademeli olarak çalıştırmak için manipülasyon ve çekiş makinelerini kullanabilir. Fiziksel terapistler, fazla mesai yapmış ve sıkışmış kaslara rahatlama sağlayacak destekleyici germe egzersizleri yapabilirler. Bunu gerektiren aşırı travmatik bir yaralanma olmadıkça, boyun ameliyatı genellikle önerilen bir seçenek değildir. Bununla birlikte, kendi PRP’nizin veya kök hücrelerinizin boynunuzdaki gerilmiş yapılara kesin enjeksiyonları da yardımcı olabilir.

Normal boyun eğrinizi geri kazanmada ya da ilk aşamada düzleşmemesine yardımcı olacak bir başka önemli faktör de şu asırlık tavsiyedir: Dik oturmak! Kamburluk probleminin çözümü ve etkileyici bir görünümün anahtarı olan dik postür her zaman önem vermeniz gereken bir konu olmalıdır.

Evet, cep telefonunuzdan bir şeylere baktığınızda bile kambur durmaya veya boynunuzu fazlaca eğmeye başlasınız. Buna ek olarak, oyalanmak yerine boynunuzdaki ağrı veya rahatsızlığı gidermek için hızlıca önlem almak ve aktif bir yaşama başlamak da boynunuzdaki normal eğriyi beslemek ve korumak için kayda değer bir yol kat etmenize yardımcı olacaktır.

Boynun normal bir eğriye sahip olması, önemli ve sıklıkla göz ardı edilen bir konudur. Boyun ağrısı olan birçok hastada, bu eğri zamanla kaybolur ve dejenere disklere neden olabilecek biyomekanik sorunlar meydana gelmeye başlar. Son yıllarda sürdürülen yeni bir bilimsel araştırma, boyun düzleşmesinin beynin arkasına olan kan akışının azalmasına neden olabildiğini de göstermektedir.

Neden Boyun Düzleşmesi Büyük Bir Sorundur?

Normal boyun eğrisini kaybettiğinizde, başın ağırlığı artık üst sırttaki zıt eğri (kifoz) ile dengelenmez. Bu da, başı dik tutmak için kas gücüne ihtiyaç duyulmasına neden olur. Bu durumda baş, boynun arkasındaki kaslar tarafından tutulur ve bu kasların kafatasına bağlandığı yerde aşırı yüklenme sonucunda baş ağrıları meydana gelir. Bu aynı zamanda omurlar arasındaki disklere daha fazla ağırlık aktarılmasına neden olur ve bu da daha fazla yıpranma ve aşınmaya neden olur.

Normal Servikal Lordoz Düzleşmesi Üzerine En Yeni Bilimsel Araştırmalar

Boyun eğrisinin düzleşmesinin kötü bir haber olduğunu bilmemize rağmen, yeni bir çalışma, bu problemle karşılaştığınızda gerçekleşen kötü şeylere vurguyu daha da artırdı. Bu araştırma servikal lordoz kaybı olan 30 hasta ve 30 kişilik kontrol grubu ile sürdürüldü. Vertopral arterden kan akışını ölçmek için Doppler ultrason yöntemi kullanıldı. En önemli kan damarlarından biri olan vertopral arter, boyun kemiklerindeki deliklerden geçer, bu nedenle boyun kemikleri arasındaki ilişkilerin değişmesi halinde korunmasız hale gelebilir.

Normal boyun eğrisi kaybı olan hastalarda arter çapı çok daha az olarak tespit edilmiş ve damardaki kan akışının yavaşladığı tespit edilmiştir! Bu damarın beyne giden kan akışının başlıca kaynaklarından biri olduğu göz önüne alındığında, çocukluklarından beri cep telefonları ile zaman geçiren gençlerin büyük bir tehlike altında olduğu ortaya çıkıyor.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıldır?

Fizik tedavi açısından, eğriyi eski sağlıklı formuna kavuşturmak için özel olarak tasarlanmış bazı güzel programlar listelenebilir. Bu programlardan biri, kiropraktörler tarafından kullanılır ve eğriyi sağlıklı formuna getirmek için özel çekiş makinelerinden yardım alınır. Fizik tedavi uzmanları, göğüs ve pelvisteki sıkı kasları germek ve serbest bırakmak için de çalışabilirler. Boyun bağları hasar görürse, trombositleri veya kök hücreleri kullanarak bu bağlara son derece hassas enjeksiyonlar yapılabilir.

Sonuç mu? Yapısal aşırı yükleme, kasların, tendonların ve disklerin dejenerasyonunun önlenmesi için boyun eğrisinin çok önemli olduğunu farkına varmalıyız. Ancak bu konuda yapılan son bilimsel araştırmalar biraz korkutucu uyarılar yapıyor. Beyindeki kan dolaşımının da bu değişiklikten etkilendiği gerçeği büyük bir endişe yaratıyor. Eğer siz de boyun düzleşmesi belirtileri gösteriyorsanız acilen doktorunuza başvurmalı ve gerekli adımları atmaya başlamalısınız!

Boyun düzleşmesi egzersizleri arıyorsanız, bunu mutlaka uzmanından öğrenmelisiniz.

İşte uzman hocalar eşliğinde katılabileceğiniz yoga dersleri! link-spor-salonu

 

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER