Ana SayfaEgzersiz-SporArnold Schwarzenegger Belgeseli: Pumping Iron

Arnold Schwarzenegger Belgeseli: Pumping Iron

Yıllardır öve öve bitirilemeyen ve başrollerinde Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Lou Ferrigno ve Mike Katz gibi isimlerin olduğu vücut geliştirme filmi Pumping Iron‘ı hala izlemediyseniz, ayıp!

Pumping Iron Yeni Bir Çağ Açıyor! 

arnold-belgesel

Filmin çekimlerinin büyük bir çoğunluğu aslında Olympia’da yapılmadı ama filmin hayatını kadraja sığdırmak istediği 1975 Mr. O’nun vücut geliştirme dünyasına olan katkısı filmin kendisinden çok daha büyük oldu.

Filmi izleyenler İri Lou’nun Arnold’ı yenme ihtimali olduğunu bile düşünmüşlerdi. Yenemedi.

En Harika Olympia Anı

Arnold’dan Ronnie’ye olup biten her şeyi derlediğimiz harika bir yazı: En iyilerin en iyileri ve Mr. Olympia yarışmasının tarihe geçmiş anları.

Zane Devlere Karşı 1977

frank-zane-belgesel

Frank Zane’in 1977 ve ardından gelen ’78 ile ’79 galibiyetlerinin bugünkü Shawn Ray ve Darren Charles gibi isimlerin hayatlarını değiştiren anlar olduğunun hakkını vermek lazım. Diğerleri daha da irileşip vücutlarına kat çıkarken Frank yarışmalara 90 kilonun altında girdi ve “nicelik yerine nitelik” sözünün en büyük kanıtı olarak fizikte estetiğin önemini herkese kabul ettirdi.

Gunter Hamlesini Yapar 2002

Beşinci gelip de akıllarda kalan başka kimse yok. “Alman Dev” lakaplı Gunter Schlierkamp ki kendisi O’da 12’den daha iyi bir sıralama kazanamadı, gözle görülür üstün bir simetri ve dolgunlukla karşımıza çıktı. Ronnie’yi tahtından edecek kadar tehditkâr gözükmese de Gunter ileriki yıllarda ilk altıya girmesi yüksek ihtimal olan bir adam olarak kendini kabul ettirdi. Ancak Mandalay Körfezi’ndeki hayranlar jürinin yerinde olsaydı, o yarışmayı büyük farkla kesin kazanmıştı.

Aslan Kükrer 1983

Lübnan Aslanı lakaplı Samir Bannout bazılarınca kusursuz paket olarak görülecek bir fizikle ilk ve tek unvanını aldı: simetrisi, boyutu ve ayrıntıları mükemmel ayardaydı. ’83 galibiyeti sayesinde yalnızca adını tarihe yazdırmakla kalmadı, rekor sayıdaki sekiz galibiyeti dönemine geçmeden önce Lee Haney’i son bir kez alt etti.

Ronnie’nin Atılım Yılı 1998

1998 yılında yeni bir kralın tahta oturacağını biliyorduk; Dorian Yates köşesine çekilmişti ne de olsa. Bahisler Flex Wheeler üzerindeydi ki kendisi hâlâ Olympia kazanamayan en iyi atlet olarak anılıyor. Ancak öncesinde sadece bir kez ilk altıya girebilen ve bir yıl önce dokuzuncu olabilen Ronnie Coleman Wheeler’ı geride bıraktı.

Dorian Henüz Düşmedi 1994

Atlanta’daki ’94 Olympia’daki Dorian Yates performansını anlatabilecek tek kelime “savaşçı” olabilir. Yarışmaya gelene kadar geçirdiği sakatlıklar: sol rotatör manşonunu etkileyen omuz bağdoku yırtılması; beş hafta boyunca antrenmanlarını durduran quad kası yırtılması; yarışmaya katılma şansını etkileyecek derecede ciddi bir sol biceps yırtılması. Ama bunların hiçbiri onu üçüncü Sandow kupasını eline almaktan alıkoyamadı.

Hulk Sahneye Döner 1974

Arnold kendinden öncekiler gibi iriydi ama gördüğü hiçbir adam 1974 yılında Madison Square Garden’da karşısına çıkan 123 kiloluk 1.96 m boyundaki Lou Ferrigno gibi değildi. Arnold Lou’yu kolaylıkla yenmişti ama Lou bu sporu halka yayan adam oldu. Sahnede Arnold’ı cüce gibi gösteren cüssesi sayesinde Hollywood’a terfi etti.

Arnold Efsaneyi Boğar 1970

arnold-film

Sergio Oliva 60’ların sonunda o kadar korkutucuydu ki 1967’de aldığı ilk galibiyetinden sonra ‘68’de karşısında kimse olmadan tekrar kazanmış oldu. Doğru okudunuz, insanlar o kadar çekiniyordu ki yarışmada kimse karşısına çıkamadı. 1969’da Arnold’ı bile yendi; bu yenilgi Arnold’ın son yenilgisi oldu. Arnold 1970 yılında Sergio’yu yenmek istiyordu ve bunu başardı. Sergio’nun saltanatı sona ermişti. Sonrasında olanları zaten biliyorsunuz.

Jay Ronnie’yi Yener… Neredeyse 2001

Ronnie 2001’de sadece dördüncü kupasını almayacaktı; pozlarını çocuk oyuncağı gibi icra edecek ve 50 puanlık kusursuz galibiyetini kutlayacaktı. Jay Cutler öyle düşünmüyordu!

Bir yıl önce sekizinci gelen Jay her zamankinden daha kaslı bir fizikle karşımıza çıktı ve ön puanlamada aslında Ronnie’yi geçti. Ama Ronnie gece yapılan yarışmada Jay’i geride bıraktı.

Meşe Geri Döner 1980

Arnold, Avustralya’da yapılan 1980 Mr. O’ya hazırlanırken aslında beş yıl öncesinde poz mayosunu dolaba kaldırmıştı. İşin aslı kimse geri döneceğini bilmiyordu; aynı uçakla seyahat eden diğer yarışmacılar bile! (Yarışmaya basından biri olarak katılacağını sanmışlardı.) Ama yarışma numarası verilince her şey ayyuka çıktı. Galibiyeti tartışma yaratmış olsa da Arnold’ın Mr. O geçmişinde önemli bir an olarak tarihe geçti.

Yazan: Joe Wueben

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER