Ana SayfaEgzersiz-SporAntrenmana Yeni Başlayanların Merak Ettikleri Sorular

Antrenmana Yeni Başlayanların Merak Ettikleri Sorular

Yazan Dila Ulaş

Tüm eğitmenlik hayatım boyunca aynı soruları yüzlerce kez duydum ve cevapladım. Şimdi ise, aklımda yer eden bu sorulardan bazılarını sizin için cevaplayacağım.

Antrenman yapmayı bırakınca vücut sarkar,  kaslar kaybolur mu?
Senelerce antrenman yapmasanız dahi kaslar sarkmaz. Kaslar büyür (hipertrofi) ve bir noktada çalışmayı bırakırsanız atrofi olurlar. Yani küçülürler bir miktar, ama her zaman kaslarınız belli bir seviyede kalır. Tekrar ciddi antrenman yapmaya başladığınızda ise, eski tempolarını kolayca yakalayarak hızlıca büyürler. Mesela üç sene sporu bırakın, geri dönüşünüzde, eski halinizi yakalayabilmeniz için üç ay yeterli olacaktır. Hızlıca eski, iyi günlerinize geri dönüverirsiniz. Sarkık görüntü yaş almaya bağlı olarak deride oluşur ya da eğer kaslarınızın üzerine yağ alırsanız, yağlar yapısı itibariyle sarkar. Kasın yapısında sarkma gibi bir durum yoktur. Beslenmenize dikkat edin, yağlanmayın, aynı sertlikte kalırsınız. Yine de siz antrenman yapmayı bırakmayın tabi. Neticede her yaşa uygun antrenman yapmanız mümkün.

Cilt Lekeleri ve Yırtıklar Antrenmanla Düzelir mi?
Bu leke ve yırtıklar dermatolojinin alanına girer, fitness antrenmanı ile ilgili değildir. Dolayısıyla ne yazık ki, bu konuda yapabileceğimiz pek bir şey yoktur. Bazen hipertrofik antrenmanlar yüzünden deride yırtılmalar görülebilmektedir. Bunun nedeni ise, hızlı şekilde vücut ölçülerinin değişmesidir. Örneğin, hamile kadınların karnında, buna benzer cilt yırtıkları ve lekelerin, yine aynı sebepten oluştuğunu görebilirsiniz.

Kasların Ağrıması Gelişim Anlamına mı Gelir?
Bazen evet, bazen hayır. Buna güvenemezsiniz. Ağrılar alışık olunmayan çalışmalardan sonra oluşur. Mesela aylarca zorlanmayan kaslar bir anda zorlanıyorsa ciddi şekilde ağrır. Ancak bu ağrılar düzenli antrenman yapınca ortadan kalkacaklardır. Bu yüzden, kendinizi illa ağrı hissetmeye zorlamanıza gerek yok.
 Aksine ağrı, bazı durumlarda geliştiğinizi değil, belki de yanlış program yaptığınızı gösterir. Çünkü, iyi bir programla birlikte, yeni başlayanlarda bile birkaç hafta sonra ağrıdan esere kalmamalıdır. Sert antrenmandan sonra ağrı hissediyorsanız, belki de verimsiz bir antrenman sıklığı izliyorsunuz. Sadece kaslarınızı bilinçsizce zorluyor olabilirsiniz. Gereksiz stres durumu yaratmamak gerekir. Bu, strese yenilip daha güçlü bir versiyona adapte olacağınız anlamına gelmiyor. Kısacası, ağrıdan kaçın.

Göbek, Bel, Kalça Nasıl Erir,  Hangi Hareketleri Yapmalıyım?
Hiçbir egzersiz kaslarınızın üzerindeki yağı eritmez. 500 tekrar mekiklere son verin. Yağ yakma başka bir iştir, kas geliştirme başka. Yağ yakma egzersizi diye bir şey yoktur. Vücut genel olarak yağ verir. Bölgesel olarak incelmeniz yağların gitmesiyle, bölgesel olarak şekillenmeniz kas antrenmanlarıyla mümkündür. Nasıl ki kilo almak istediğinizde, sadece belirli bir bölgeye kilo almıyor, aldığınız kiloyu bedeninize yayıyorsanız, kilo verirken de bölgesel olarak değil bir bütün olarak incelirsiniz. Özetle, siz antrenman yapmaya devam edin. Kısa süreli çözümlerden kaçının, düzenli antrenman yapın ve bunu hayatınızın bir parçası haline getirin.

Fitness Hantallaştırır mı?
Fitness doğru yapıldığında sizi hızlandırır. Asla yavaşlatmaz. Daha hızlı koşmak, daha iyi sıçramak, daha iyi yumruk atmak için egzersiz yapmanız lazım. Ama makinelere oturup yalnızca şişeyim de ne olursa olsun derseniz, aynen öyle olur.

Kasların Şekli Nasıl Değişir?
Kasların şekli değişmez. Doğuştan kasların kemiklere yapışma yerleri bellidir. Kas boyu uzamaz da kısalmaz da. Doğuştan sizin bicepsiniz kısa ise, istediğiniz hareketi yapın, o boşlukları dolduramazsınız. Bazen kabullenmek gerekir. Ah ben de keşke uzun boylu olsam diyorum ama…

Çok Tekrar mı, Az Tekrar mı?
İşte bu biraz daha kompleks bir sorudur ve kolay bir yanıtı da yoktur. Her tekrar aralığında (1 de olsa, 100 de olsa) kaslarınız gelişir. Programınızın genel çerçevesi bu
sorudan daha önemlidir.

Muscle & Fitness Ağustos 2019

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER