Ana SayfaGenelSpor Salonu Görgü Kuralları Nelerdir, Uymazsak Ne Olur?

Spor Salonu Görgü Kuralları Nelerdir, Uymazsak Ne Olur?

Yıllardır spor yapıyor ya da spora yeni başlamış olun, spor salonu görgü kuralları yazılı olmasa bile herkes için geçerlidir!

Çoğumuz spor salonunda antrenman yapmayı tercih ediyoruz. Spor salonunda yapılan egzersizler hem konsantrasyon olarak daha verimli oluyor hem de yeni insanlarla tanışmanıza, salondaki eğitmenler sayesinde daha doğru bir sistem ile ilerlemenize ve gelişmenize olanak sağlıyor.

Toplum içinde olduğunuz zamanlarda bazı kurallara uymanız şarttır. Aynı şekilde spor salonlarında uyulması gereken kurallar ve yapılması hoş karşılanmayan davranışlar vardır.

Peki spor salonlarında spor dışında neler yapmalıyız, neler yapmamalıyız? Bugün biraz bu konudan bahsedelim. Hatta kısaca şöyle özetleyelim;

1. Temiz Olun ve Deodorant Kullanın

“Spor salonuna gidiyorum nasıl olsa terleyeceğim” demeyin. Temiz ve düzenli olmak bir adaptır ve gereklidir. Soyunma odası sizin kişisel alanınız değildir. Temiz kıyafetler, çoraplar ve özellikle temiz koltuk altları sağlıklı spor yapabilmenin en önemli gerekliliklerinden. Kendinizi düşünmüyorsanız, diğerlerinin ter kokunuzdan rahatsız olabileceğini mutlaka düşünün.

2. Spor Salonunda Havlu Kullanmanız Şart!

Temiz olmanın yanında havlu kullanımı da sporun gerektirdiği temel davranışlardandır. Spor yapmanın amacı ter atmaktır, bunu yaparken terinizi spor ekipmanlarına bırakmamanız gerekir. Sizden sonra o spor aleti ile spor yapacak olan kişi sizin terinizin üstünde spor yapmak istemez. Havlu kullanmak hem sizi hem de sizden sonra çalışacak olan kişileri bakteri alışverişinden korur.

3. Spora Uygun Giyinin

Spora gitmek genel olarak trend bir durum. Spor yaparken çekilen harika fotoğraflar sosyal medyada da paylaşılıyor. Spor yaparken giyilecek taytlar, üzeri mesajlı atletler, ayakkabılar ve diğer spor aksesuarları spor yapmak adına oldukça motive edici olsa da spor yapmak için ihtiyacımız olan şey, temiz rahat ve yaptığınız spora uygun kıyafetlerdir. Tırmanış ayakkabısıyla koşu bandına çıkılır mı? Ya da CrossFit ayakkabısıyla pilates dersine girilir mi? Nerede hangi ayakkabıyı giyeceğiniz ya da belki de ayakkabı giyip giymeyeceğiniz hangi sporu yaptığınızla alakalıdır. Özellikle spor ayakkabılar konusunda antrenörlerden yardım alabilirsiniz.

4. Spor Ekipmanları Konusunda Paylaşımcı Olun

Spor salonları gün içinde mesai saatlerinde rahat, akşam saatleri ise yoğundur. İmkanınız varsa gündüz üyeliklerinden yararlanarak rahatça sporunuzu yapın ama eğer çalışıyorsanız sporu akşam saatlerine bırakacak ve  programların birbirine girdiği ve makineler arası bir yarışın başladığı bir zaman diliminde spor yapmaya çalışacaksınız. Bir makineye ihtiyacınız olduğunda, o makine dolu ise yapacağınız temel şey, makineyi kullanan kişiye yaklaşıp, beraber kullanabilir miyiz demek olacaktır. Böylece set aralarını bölüşerek, makineleri ortaklaşa kullanabilirsiniz.

5. Rekabet Yaratmayın

Spor ortamları her ne kadar rekabet ortamları olsa da ağırlık çalışırken gürültü çıkarmamaya, serbest ağırlıkları bam güm yere bırakmamaya ve makineleri çok fazla meşgul etmemeye çalışın. Zira diğer insanlar da spor yapabilmek adına oradalar.

6. Kullandığınız Ekipmanları Bulduğunuz Şekilde Bırakın

Herkes spor yapmak için salona gidiyor kimse sizin arkanızı toplamak istemez tabii ki. İnsanlar dağıttığınız ve yerine koymadığınız ekipmanları toplamak zorunda da değilidir. Bu sebeple çalıştığınız ortamı temiz bırakın, aletleri de bulduğunuz şekilde yerleştirin.

7. Gözetlemeyin

Spor yaparken iyi vücut yapmış insanları inceleyebilirsiniz bu oldukça doğaldır. Ama o kişiye spor salonunda dik dik bakmak kaba bir davranış olup, içgüdüsel olarak da şiddet görüyormuş hissi uyandırır.

8. Sakız Çiğnemeyin

Antrenman yaparken sakız çiğneyen kimse doğru nefes almıyordur ve nefes alması gerektiği için de aslında rahatsız edici sesler çıkarıyordur. Doğru nefes almayan kimse aslında doğru şekilde antrenman yapmıyordur. Özellikle pilates ve yoga derslerinde nefes sıklıkla hatırlatılan bir mevzudur. Dolayısıyla  vücudunuzda sporun etkisini görmek istiyorsanız sakız çiğnemeye ara verin.

9. Başkalarına Saygı Gösterin

İnsanız ve işte ya da gün içinde yaşadığımız bazı sorunlar o anki ruh halimize etki eder. Bazen keyifli, bazen keyifsiz, bazen komple neşeli, bazen de çok mutsuz olabiliriz. Böyle durumlar kişiyi fizyolojik olarak da etkiler. Özellikle grup derslerinde sınıfa uyum sağlayamayabiliriz. Bu tür durumlarda sınıfın ders akışını bozmaktansa sınıfa bir şekilde ayak uydurarak saygı gösterin.

10. Telefonunuzu Yanınıza Almamaya Çalışın

Cep telefonu artık bir alet olmanın çok ötesinde adeta elimiz ayağımız gibi… Haliyle spor salonu aktivitelerimizin yarısından fazlasını telefon ve sosyal medyadan paylaşmak istesek de özellikle pilates, yoga gibi konsantrasyon gereken grup derslerinde cep telefonu kullanmamaya çalışın. Mümkünse dersler esnasında telefonu soyunma odasındaki kilitli dolabınızda tutunuz.

Yüzlerce spor salonuna tek üyelikle girin, Sporcard ile spor yapmak çok kolay.

Spor Salonu Görgü Kurallarına Uymazsak Ne Olur?

Her görgü kuralı gibi bu kuralların da mali veya adli bir cezası yok, tabii ekstrem olmamak şartıyla. Bu kurallara uymak sizin ve beraberinizde spora gelen insanların huzurlu bir ortamda antrenman yapmalarına yardımcı olur. Herkes bu kurallara uyarsa spor yaparken rahatsız olacağınız hiçbir durum veya davranışla karşılaşmazsınız.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

SON EKLENENLER