Ana SayfaGenelHayat Kalitenizi Artıracak Küçük ve Etkili 4 Alışkanlık

Hayat Kalitenizi Artıracak Küçük ve Etkili 4 Alışkanlık

Bazılarımız için dünyanın birçok yerinde farklı kültürler görmek, bazılarımız için yoğun antrenmanlardan çıkıp gelişimimizi aynada izlemek bazılarımız için ise sağlıklı gıdalarla dolu bir beslenme programı uygulamak… Sağlıklı kalmak ve hayat kalitemizi artırmak için hepimize özgü bir motivasyonu kaynağı var. Ancak bunlar arasında hemen herkes için ortak olan bazı şeylerden de söz edebilmek mümkün. Bu yazımızda sizinle işte bu sağlıklı yaşam açısından genel geçer bir iyilik hali yaratacak maddeleri paylaştık. Hayat kalitenizi artıracak bu dört mükemmel alışkanlığa dikkat ederseniz, kısa sürede mental ve fiziksel sağlığınızda olumlu değişiklikler yaşamaya başlayabilirsiniz!

1. Koşu Yapın!

kosu-yapmak

Koşucuların daha uzun yaşamalarına şaşmamalı: Progress in Cardiovascular Disease dergisinde çıkan bir araştırmaya göre koşucular %25 – 40 daha erken ölüm riskine sahip olup normal insanlara göre ortalama 3,2 yıl daha uzun yaşıyorlar (1). Koşunun sağladığı artılardan faydalanmak için maraton bitirmeniz gerekmiyor tabii. Haftada iki saat kadar koşanlar bile koşunun sağladığı yararlardan istifade edebiliyor.

2. Sağlıklı İlişkinin İki Kelimelik Formülü

Yeni çıkan bir araştırma, ilişkide minnet gösterip “Teşekkür ederim” demenin o ilişkiyi altı aya kadar daha uzattığını söylüyor. Teşekkür ettiğiniz olayı ve durumu özellikle belirttiğinizde ise bu süre kat kat artıyor. The 5 Love Languages kitabının yazarı Gary Chapman, “İnsanlar yaptıkları fark edilince memnun oluyorlar” diyor. “Çoğu zaman ‘Teşekkürler’ deyip hemen geçiştiririz ancak verilen çabanın kıymetini bildiğimizi göstermeyiz. Teşekkür ettiğiniz olayı ayrıntılarıyla karşı tarafa hissettirebilirseniz karşınızdakine daha çok değer verdiğinizi göstermiş olursunuz.”

3. Göbek Çıkıntısı Tehlikesi

“Sağlıklı bir vücut kitle endeksinin” sağlıklı olduğunuzu gösterdiğini mi sanıyorsunuz? Eğer göbek bölgenizde fazladan kilonuz varsa durum sandığınız gibi olmayabilir. Annals of Internal Medicine yayınında çıkan yeni bir çalışmada, göbekteki yağın sizi ölüme götürme riski diğer vücut bölgelerinden yüksek olduğu bulundu. İngiltereli araştırmacılar 10 yıl yürütülen bir araştırmadan 42.702 kişinin verilerini topladı. VKİ ve bel-kalça orantılarını inceledikten sonra kilosu normal olup merkez bölgesinde obezlik (göbek yağı) olan veya göbek yağıyla obez kabul edilen kişilerin kalp-damar rahatsızlıkları ile her hangi bir sebepten ölüm risklerinin daha yüksek olduğunu buldular (2).

26,5: Yetişkin bir Amerikalı kadının ortalama VKİ değeri (sağlıklı vki 18,5 – 24,9 arasındadır.)

4. DKH Sahiden Huysuzluk Yapıyor mu?

bakim-oneri

Bu iddiayı artık toptan yanlıştır diye eleyemiyoruz. İsveç’te yürütülen yeni bir çalışmada, ağız yoluyla doğum kontrol hapı alan kadınlar, plasebo grubuna nispeten ruh hallerinde, sağlıklarında, enerjilerinde ve genel yaşam kalitelerinde düşüş yaşadıklarını bildirdiler.

Durun, haplarınızı hemen çöpe atmayın. Uzmanlar bu çalışmanın bütün safhaları kapsamadığını söylüyor. Çalışmaya katılmamış olan Ohio Eyalet Üniversitesi’nden doğum uzmanı ve jinekolog Dr. Jonathan Schaffir, “Araştırmacılar kadınların hapın faydalarını es geçerek yol açtığı yan etkilere tahammül etmelerini istedi. Çalışmadaki kadınlar DKH mi yoksa plasebo mu alıp almadıklarını bilmediklerinden gebeliği engelliyormuş gibi hissetmediler” diyor. Dr. Schaffir, hapın sizde ne gibi yan etkiler meydana getirdiğini görmek için en az üç ay kullanmanızı ve ardından diğer seçeneklere yönelmenizi öneriyor.

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER