Ana SayfaEgzersiz-SporHastalıklardan Korunmanın 5 Etkili Yolu

Hastalıklardan Korunmanın 5 Etkili Yolu

Hastalıklara karşı gardınızı aldınız mı? Fitseniz, sağlıklı azınlık içindesiniz demektir ama yine de dikkat! Minnesota Üniversitesi eski aile hekimliği profesörü Joe Keenan, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, sağlıklı ve zinde kalmanızı sağlayacak 5 etkili tüyo veriyor.

Hastalıklardan Korunmanın 5 Etkili Yolu

1) Ağaç = Hayat

Sağlığınızı iyileştirirken topluma da faydam olsun mu diyorsunuz? Ağaç dikim derneklerine bağış yapın. Ağaçlar yılda 850 insanın hayatını kurtarıyor ve her yıl 670 bin vakada akut solunum belirtilerini engelliyor. Environmental Pollution dergisindeki bir çalışma, daha çok ağaç sayesinde kalp, akciğer ve sinir sistemi kaynaklı rahatsızların tedavisinde kullanılan bütçeden 7 milyon dolar tasarruf edebileceğimizi söylüyor. Yani yeşil derneklere desteğinizi esirgemeyerek gezegene yardım edebilirsiniz. Evinizin yakınında bolca ağaç varsa yaşadınız, camlarınızı açık tuttuğunuz sürece solunum yolu rahatsızlıklarına yakalanma riskiniz düşecektir.

2) Antrenman Programınıza Düzenli Olarak Devam Edin

nezle-burun-tikanmasi

Çalışmalar, orta seviye egzersizin üst solunum yolu enfeksiyon oluşumunu  %29 oranında düşürebildiğini gösteriyor diyor Keenan. Ancak abartmayın. Yorucu egzersizler (iki saatten fazla süren) geri tepip bağışıklık sisteminizi yıpratarak grip veya diğer enfeksiyonlara karşı sizi daha korumasız bırakabilir.

3) Yumruk Tokuşturarak Selamlaşın

American Journal of Infection Control dergisinde çıkan bir araştırma, biriyle yumruk tokuşturarak selamlaşmanın tokalaşarak selamlaşmaya nispeten 10 kat daha az bakteri bulaştırdığını söylüyor. Eski kafalı mısınız? “İlla tokalaşacağım.” diyorsanız, mikrop bulaşmasını en aza indirmek için tokalaştıktan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın veya dezenfektanla temizleyin.

American Journal of Medicine dergisindeki bir çalışmaya göre herhangi bir fiziksel egzersiz yapmayan Amerikalı kadınların yüzdesi. Sizi tutan nedir?

4) Koş Yoksa Düşersin!

grip-ilaci

Journal of the American College Cardiology dergisinde çıkan bir çalışmaya göre, koşunun faydalarından yararlanmak için uzun uzun koşmanıza gerek yok! Günde 5-10 dakika koşu bandında tempolu yürüyüş yapmak ömür uzatıyor. Araştırmacılar 500 bin deneğin antrenman alışkanlıklarını 15 yıl inceledikten sonra haftada bir saatten az koşu yapanların, haftada üç veya daha fazla yürüyen insanlarla yaklaşık olarak aynı ölüm riskiyle karşı karşıya olduklarını buldular. Evde koşu bandı antrenmanları, kanser, felç ve kalp krizi gibi ölümcül hastalıkların riskini yaklaşık üçte bir oranında, kalp-damar rahatsızlıkları riskini ise yarı yarıya düşürebiliyor.

5) Kışın Başında Aşı Olduysanız, Mükemmelsiniz!

grip-care

Soğuk havalarda gribe veya soğuk algınlığına yakalanmamanın en garanti yolu aşı olmaktır.

“Soğuk mevsimde yaygınlaşan A ve B tipindeki griplerden korunmak için aşı olabilirsiniz” diyor Keenan.

Bağışıklık sisteminizin bu hastalıklara karşı kendini hazırlaması için çok vakit geçirmeden ya şırınga aşısı ya da burundan sprey aşısı olun. Acıya değer: Aşıyla gripten korunabilirsiniz.

Yazar: Joe Keenan

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER