Ana SayfaEgzersiz-SporBoksta Vuruş Teknikleri

Boksta Vuruş Teknikleri

Günümüzde erkekler arasında olduğu kadar kadınlar arasında da popülerlik kazanan boks, hem fiziksel hem de ruhsal açıdan faydalı bir spor dalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürmek ve kondisyon yükseltmek için ideal sporlardan biridir. Ayrıca daha genç bir görünüm yakalamak ve zinde olmak adına antrenman programları arasına dahil edilmesi gereken sporlardandır. Ancak her spor dalında olduğu gibi boks için de önemli olan, bu disiplini oluşturan teknikleri doğru bir şekilde uygulamaktır. Bu da boks yumruk çeşitlerini iyi bilmekten geçer. Gelin boksun temelini oluşturan yumrukların püf noktalarını tek tek öğrenelim.

Direk Yumruk

Boks maçlarında vuruş olarak en çok kullanılan yumruk stili, direk yumruklardır. Direk yumruk olarak adlandırılan ve boksta en sık kullanılan vuruş stili, kolun dümdüz karşıya doğru açıldığı ve rakibe hem orta mesafe hem de uzak mesafeden atılabildiği yumruklardır. Boksta direk yumruk atarken dirseklerinizin kırık kalmamasına ve karşıya doğru dümdüz açılmasına dikkat etmelisiniz. Yalnızca bir bölgeyi değil, tüm vücudu kullanarak atılan yumruklar, daha güçlü vuruşlardır. Kol gücü yerine ayak ve vücudu kullanarak atılan yumruk, hem kolunuzun incinme ya da zedelenme riskini azaltır hem de daha etkili bir vuruş yapmanızı sağlar.

Boksta direk vuruşlar, ön yumruk ve arka yumruk diye kendi içinde ikiye ayrılır. Ön yumruk, rakibin boşluğunu yakalamaya ve onu kandırmaya yönelik direk yumruktur. Arka yumruk ise genelde güçlü ve sert vurulan, indirici yumruk olarak adlandırılan yumruklardır.

Kroşe Yumruk

Kroşe yumruk, sağ kroşe ve sol kroşe olmak üzere iki stile ayrılır. Gardını düz alan boksörler (Düz Gard Boksör Stili), direk yumruklarını kullanarak kroşe yumruk için zemin hazırlar. Kroşe yumruklarda, bir el çenede diğer kol ise dirsekten kırılarak 90 derecelik bir açıyla vuruş yapılır. Vuruş sırasında omuz ve dirsek aynı hizadadır. Kroşe vuruşlarda, terste kalan ayağı yere sağlam basmak çok önemlidir. Bu vuruş stilinde, güç zeminden gelir ve bu güç ile vücut belden döndürülerek ve kroşe vurulur.

Kroşe yumruk, özellikle çeneye verilen darbelerde nakavt getirebilir; ancak bu vuruşu çok seri bir şekilde yapmak ve aynı hızda toparlanmak çok önemlidir. Boks maçlarında gerçekleşen nakavtların çok büyük bir kısmında son yumruk kroşelerdir. Bu yüzden boksun en etkili yumrukları olarak kabul edilir.

Aparkat Yumruk

Aparkart yumrukta, genellikle çene hedef alındığı için çenenin altına vurulan yumruk olarak bilinir. Yakın dövüş mesafesinde, çeneye ve kafaya yapılan bir vuruştur. Fırsatını yakalaması en zor yumruk stilidir.

Aparkat yumruk; aşağıdan yukarıya doğru, dirsekler açılmadan 90 derecelik bir açı ile atılır. Tarak kemikleri bu stilde çok önemlidir. Vuruş sırasında tarak kemikleri kullanılmazsa, ciddi sakatlanmalar yaşanabilir. Etkili bir aparkat, sadece gücü koldan alarak değil, tüm vücutla beraber bir ivmeyle gelmelidir. Boks maçlarında nakavt öncesi kombinlenen vuruşların ilki aparkat olur; ardından kroşe veya direk yumruklar gelir. Bu şekilde rakibin dengesi daha çabuk bozulur.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER