Ana SayfaGenelBöcek Seçeneği

Böcek Seçeneği

Biliyorum, midenizi kaldırıyorlar ama böcek yiyenlerin çok mantıklı beş sebebi var.

Cırcırböceği proteini, bazı Batı ülkelerinde şimdiden raflarda yerini aldı; un, cips ve bar formlarında satılıyorlar. Ve dünya nüfusunun %80’inin beslenmelerine böcekleri dâhil edeceği tahminine göre bu geçici bir akım değil. Garip mi geldi? İnsanlar neden böcek yiyorlar, bakalım.

Kaliteli Protein Deposudur

Moleküler Beslenme & Gıda Araştırmaları dergisinde yayımlanan 2013 tarihli bir çalışmaya göre özellikle çekirge, cırcırböceği ve ağustosböceği gibi düzkanatlılar takımından böcekler protein bakımından zengin oldukları için alternatif bir protein kaynağıdır. Beslenme İncelemeleri yayınında çıkan 2017 tarihli bir makaleye göre ise yenebilen böceklerdeki protein içeriği %7 ilâ 48 arasında değişiyor.

Sağlıklı Yağ Kaynağıdır

Yağ kalitesi türlere ve canlının ne ile beslendiğine göre değişiklik gösteriyor ancak böcekler çoklu ve tekli doymamış yağ bakımından iyi kaynaklardır.

böcek atıştırmalıkları

 Lif Bakımından Zengindir

Böceğin dış kabuğu insan vücudunda besin olarak tanınan bir tür polisakkarit olan kitinden oluşur. Yani sindirilmeden mide-bağırsak yolundan geçer.

Mikro Besinlerle Doludur

Moleküler Beslenme & Gıda Araştırmaları dergisinde çıkan 2013 tarihli bir yazıda böceklerin bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum, çinko ve B vitaminleri bakımından zengin olduğu geçilmişti.

Sürdürülebilirdir

Gıda ve Tarım Örgütüne göre yenebilir orman böceklerinin tüketimi ormanların korunmasına katkı sağlıyor. Bilim insanlarına göre böcek yemek aynı zamanda sera gazı salınımı ve küresel gıda eksikliğiyle mücadelede katkı sağlayabilir.

Yazan: U.D. Toby Amador

 

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER