Koşu, dünyada en popüler olan egzersizlerden biridir. Spor salonlarında, dışarıda veya parkurda yapılabilmesi sayesinde fazla ekipmana gerek olmadan gerçekleştirilebilir. Bunların yanı sıra koşunun yapıldığı süre ve hangi zaman diliminde gerçekleştiği de bu egzersizin verimini etkileyebilir.
Sabahları koşmak, havaların da ısınmasıyla beraber daha çok tercih edilen zaman dilimlerinden biridir ve faydaları sayesinde sıkça tercih edilir. Sabah koşusu yapmaya karar verdiyseniz koşu türlerine göz atarak size uygun olanını seçebilir, programınızı buna göre düzenleyebilirsiniz.
Koşu Türleri
Her biri kendine özgü amacı ve faydaları olan birçok farklı koşu stili vardır. En bilinen ve tercih edilen türler ise şöyle açıklanabilir:
Temel koşu: Genel olarak tercih edilen temel koşu, oldukça basittir. Yaklaşık 10 km boyunca süren bu egzersiz kısa ve orta uzunluktaki koşular olarak açıklanabilir. Bu koşunun önemli özelliklerinden biri ise doğal hızınızda gerçekleştirebilmenizdir.
Uzun mesafe koşusu: Uzun koşular, temel koşuya benzer ancak aynı hızda yaklaşık 15–20 km gibi daha uzun bir mesafede yapılmasıyla öne çıkar. Bu koşular zindeliğinizi ve dayanıklılığınızı geliştirmeye yardımcı olurlar.
İnterval koşu: Aralarında kısa aralıklar olan, birkaç kez tekrarlanan kısa ve yoğun koşular olarak açıklanabilen aralıklı koşular, gittikçe popülaritesini artırıyor. Bu tür bir koşuda kendiniz belirleyeceğiniz uzunluklar içerisinde hızınızı artırıp düşürmeniz beklenir. Örnek olarak; 1 kilometre boyunca doğal hızınızı kullanabilir, 500 metre boyunca hızınızı artırabilir ve sonrasında kendi hızınıza tekrar dönebilirsiniz.
Toparlanma koşuları: Koşu rutininize ekstra mesafe katmak için yokuş tekrarları gibi daha zorlu koşulardan sonra yapılan yavaş koşulara toparlanma koşuları denir. Örnek vermek gerekirse, daha yoğun ve zorlu bir koşudan sonra rahat bir tempoda 4 dakikalık yavaş bir koşu size yardımcı olacaktır.
Sabah Koşusunun 7 Faydası
Sabah koşusu, günlük hayatı rahatlatacak özelliklerinin yanı sıra geleceğe dair yararlı özellikleriyle de öne çıkıyor.
Bu faydalara gelecek olursak…
Güne Zinde Başlarsınız
Sabahları düzenli olarak koşmak, her sabah bir rutini gerçekleştirmenize ve dolayısıyla bu rutinden alacağınız verimin artmasına yardımcı olabilir. Aslında koşunun stabil faydaları, sabah güneşi ve oksijen ile birleştiğinde daha iyi performans gösterilmesine de olanak tanır. Bunlara ek olarak günlük hayatınıza başlamadan evvel egzersiz yapmak, vücudunuzu güne hazırlamanın ve uyandırmanın en iyi yollarından biri olarak bilinir. Dolayısıyla gününüzü enerjik ve zinde geçirmek istiyorsanız düzenli olarak sabah koşusu yapabilirsiniz.
Daha Fazla Kalori Yakarsınız
Kalori yakmak isteyenlerce en çok tercih edilen egzersizlerin başında koşu ve yürüyüş geliyor. Özellikle koşu, kalori yakımı için harika bir seçenek olarak biliniyor çünkü koşu sırasında birçok kas birlikte çalışıyor. Bunlara ek olarak; koşarak yakılan kalori ile diğer egzersizlerin yaktığı kalori arasındaki fark araştırmalarla destekleniyor ve koşuya olan rağbet her geçen gün artıyor. Bunların yanı sıra, kilo kontrolüne önem veriyorsanız kahvaltı öncesi koşuya çıkmak hedeflerinize ulaşmanızı hızlandırabilir.
İştahı Bastırabilir
Birçok insanın, daha az yemek yiyerek veya yedikleri yemeği değiştirerek kalori alımını azaltmaya çalıştığı biliniyor. Siz de böyle bir yöntemi benimsediyseniz egzersizi de hayatınıza katarak daha net sonuçlara ulaşabilirsiniz. Koşu egzersizi, yüksek yoğunluklu olduğu zaman iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Bunun sebebi; yüksek yoğunluklu koşunun açlık hormonu grelin seviyelerini baskılayabilmesi ve peptid YY (PYY) gibi daha fazla tokluk hormonu üretebilmesi olarak açıklanabilir.
İleri Yaşlarda Düşme Riskini Azaltabilir
Düzenli olarak koşmak, ileri yaşlarınızda düşme riskinizi azaltabilir. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak koşan yaşlı yetişkinlerin düşme olasılığı bacak kaslarının daha hızlı tepki vermesi nedeniyle düşük olabiliyor. Dolayısıyla koşu, bacak kaslarınızın yıllarca etkisini hissedeceğiniz biçimde güçlenmesine olanak tanır.
Zihinsel Güçlenmeyi Sağlar
Sabahları düzenli olarak koşmak; kalbin daha düzenli ve etkili çalışmasına yardımcı olabilir. Koştuğunuzda kalbiniz daha hızlı kan pompaladığı için bu durum vücuda giren oksijen seviyesini artırabilir ve zihinsel olarak güçlenmenize de yardımcı olabilir. Bu sayede sabahları oksijen alımını artırmak, zihin performansına olumlu etki yapabilir.
İnsülin Direnci Üzerinde Olumlu Etkisi Olabilir
Vücudunuzdaki hücreler, kan şekerini kontrol altında tutan hormon olan insüline yanıt vermediğinde insülin direnci oluşur. Koşu antrenmanları ise insülin direncini azaltabilir. Araştırmalar; insülin direncindeki iyileşmenin arkasında vücut yağının ve iltihaplanmada yaşanan azalmanın etkili olabileceğinden bahsediyor. Bu durum düzenli olarak gerçekleştirilen sabah koşusunun kalori yakımını artırarak fazla kilo ve yağdan kurtulmaya yardım etmesi ve akabinde insülin direncinin azalmasıyla açıklanabilir.
Stresin Olumsuz Etkilerinden Korunmanıza Yardımcı Olabilir
İster yogi ister fitness tutkunu olun, günlük yaşamda stresle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Sabah koşusu ise stresin zararlı etkilerinden beyni koruyabilir. Stresle karşılaştığımızda hissettiğimiz olumsuz etkileri azaltmak için düzenli olarak koşmak size yardımcı olabilir. Bu sayede güne daha temiz bir zihinle başlayabilir, günlük stres unsurlarıyla daha sağlıklı şekilde baş edebilirsiniz.