Ana SayfaEgzersiz-SporKas Kütlesi Kaybı Neden Olur?

Kas Kütlesi Kaybı Neden Olur?

Her gün düzenli olarak spor yapan biri olabilirsiniz. Ama hayatta ne olacağı hiçbir zaman belli olmaz. Olur olmadık bir sebepten sakatlanmış ya da antrenmanlarınıza ara vermiş olabilirsiniz ve kaslarınız günbegün eriyebilir.

Bazen bir sakatlık ya da hayatta meydana gelen beklenmedik bir şey bizi spordan alıkoyar. Olabilir, gayet doğal. Ama giysilerinizin kolları bollaşmaya başladıysa bilin ki vücudunuzdaki kas kütlesinin kaybı da başlamış olabilir. Thomas O’connor bununla ilgili “Antrenmanı bıraktığınızda iki hafta içinde ‘antrenmanlı’ durumdan çıkmış oluyorsunuz. Eğer sadece ağırlık kaldırıyorsanız, sahip olduğunuz kasları ancak bir ya da iki hafta koruyabilirsiniz.” diyor.

O’Connor haklı aslında. Kopenhag Üniversitesinin 2015 tarihli bir çalışmasına göre fiziksel olarak fit birinin kas kütlesi kaybı antrenmanı bıraktıktan iki hafta sonra başlıyor. Çalışmada yürümeyen insanlar incelendi ve Science Daily yayını hareketsizliği “rahatlatıcı bir tatil” olarak tanımladı. Araştırmacı ve doktor Andreas Vigelsoe göre iki hafta boyunca hareket etmeyen genç bir erkek bacaklarındaki kasları 40-50 yaşlarındaki insanlar kadar kaybedebiliyor ve tabii ki o kadar çabuk kaybedilen kas boyutu kolaylıkla geri kazanılamıyor. Bu konuyla ilgilenen bir diğer araştırmacı Martin Gram bu konuyla ilgili olarak, “Kaybettiğiniz kası geri kazanmak için hareketsiz kaldığınız sürenin 3 katı zaman geçmesi lazımdır” diyor.

bacak-kasi

Spor ve Egzersiz Fizyolojisi adlı bir kitaba göre ise kas atrofisi 2-6 haftalık bir sürede başlıyor ve uzun vadede kas boyutu da küçülmeye başlıyor. Tüm araştırmacılar sonucunda bir hafta spor yapmamak çok da kötü sayılmazken her şeyin kötüleşmeye başladığı sürenin iki hafta sonra olduğunu görüyoruz. Tabii bu süreçte kişiye göre sonuç değiştiren değişkenlerin de mevcut olduğunu unutmamak gerekir.

O’Connor’a göre en önemli değişken yaştır. Diğer değişkenler gıda takviyeleri, hormon durumunuz, hasta olup olmadığınız, süreğen hastalıklarınızın olup olmaması ve tabii ki beslenme ve egzersiz rutinlerinizdir. Bunlardan başka O’Connor aerobik yapan biriyle temel olarak ağırlık kaldıran ya da spor yapan birinin kas kaybı başlangıç sürelerinin değişiklik gösterebileceğini de ekliyor.

 

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER