Ana SayfaEgzersiz-Sporİp Atlamanın Faydaları Nelerdir?

İp Atlamanın Faydaları Nelerdir?

Çocukken ip atlarken yaşadığı mutluluğu ya da Rocky filminde ringe hazırlanırken ip atlayan Sylvester Stallone’u hatırlamayan yoktur. Aynı zamanda hem havalı hem de eğlenceli olan ip atlamak; sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de harika bir tam vücut egzersizidir. İp atlarken kardiyo ve kas gücünüzü geliştirmekle kalmaz aynı zamanda kilo kaybını desteklemek adına kalori yakarsınız.

İp atlamanın faydalarına değiniyor ve size ip atlamanız için gereken motivasyonu vadediyoruz.

İp Atlamanın 7 Faydası

Tüm Vücut Antrenmanı Yerine Geçebilir

İp atladığınızda baldır bölgenizdeki kaslarınızda yanma hissedebilirsiniz. Ancak vücudunuzda çalışan tek bölüm burası değildir. İp atlamak birden fazla kas grubunu harekete geçirir. İpi sallayıp zıplarken, aşağıdaki kasları da devreye sokarsınız:

  • Hamstring ve quad kasları
  • Kalça kasları
  • Karın Kasları
  • Kol kasları (biceps ve triceps)
  • Omuz kasları
  • Eller ve bilekler

Kas Gücünü ve Dayanıklılığını Artırablir

Ağırlık kaldırmak size göre değilse, ip atlamak kaslarınızı güçlendirmek için iyi bir alternatif sunuyor. Araştırmalar, ip atlama gibi plyometrik aktivitelerin kas gücünü ve dayanıklılığını artırdığını gösteriyor.

The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness’ta yer alan bir çalışma, ağırlıklı atlama iplerinin güç kazanma konusunda daha etkili olabileceğini belirtiyor. Çalışmaya katılan genç voleybolcuların 12 hafta sonra daha fazla alt vücut gücüne ve koordinasyona sahip olduğu aktarılıyor. Daha güçlü alt vücut kasları ise yürüme veya merdiven çıkma gibi fonksiyonel hareketleri daha kolay gerçekleştirmeye neden oluyor.

İp Atlamak

Kardiyo Kondisyonunuzu Geliştirebilir

Belirli bir süre boyunca sürekli zıplamak, çalışan kaslara daha fazla kan ve oksijen pompalanmasını gerektiriyor. Böylece artan talebi karşılamak için kalp atış hızınız ve solunum hızınız artıyor. Zamanla bu durum kalbinizi güçlendirebiliyor ve akciğer kapasitenizi geliştirerek daha uzun süre egzersiz yapmanızı sağlayabiliyor.

“Antrenmanda İdeal Kalp Atış Hızı Kaç Olmalı?” öğrenmek için tıklayın.

Kemik Yoğunluğunu Artırabilir

Aile hikayenizde osteoporozdan muzdarip olan varsa, ip atlamayı düşünebilirsiniz. Osteoporoz, kemik yoğunluğunun zamanla azaldığı ve kırık riskinin arttığı bir durumdur. İp atlamak gibi aktiviteler ise kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

American Journal of Health Promotion’da yer alan küçük ölçekli bir çalışmada, ip atlama antrenmanlarının menopoz öncesindeki kadınlarda kalça kemiklerindeki mineral yoğunluğunu iyileştirdiği belirtiliyor.

Ancak osteoporoz ile ilgili egzersiz önerileri durumunuzun ciddiyetine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle osteoporoz odaklı ilerlemek istiyorsanız, öncelikle bir uzmana danışmanızı öneririz.

Denge ve Koordinasyonu Geliştirebilir

Tai chi ve yoga gibi zihin-vücut egzersizleri, dengenizi ve koordinasyonunuzu geliştirmenin tek yolu değildir. İp atlamak da ayaklarınız, gözleriniz ve elleriniz arasında koordinasyon gerektirir. Tekrarlayan hareketleri tamamlarken dengeye, ritme ve çevikliğe ihtiyacınız var. Yani bu becerileri keskinleştirmek için iyi bir yoldur.

The Journal Of Sports Medicine And Physical Fitness’ta yer alan bir çalışmada, genç erkek voleybolcular antrenmanlarına plyometrik atlama egzersizlerini ekliyor. 8 hafta sonra, diz ve ayak bileğinde yaralanma riskini azaltabilen daha iyi alt bacak stabilitesine sahip oldukları belirtiliyor. Journal of Sports Science and Medicine’da yer alan başka bir çalışma ise ip atlamanın futbol antrenmanıyla birleştirildiğinde çocukların dengesini ve motor koordinasyonunu geliştirebileceğini aktarıyor.

Kilo Verme Sürecinize Katkı Sağlayabilir

Egzersiz sırasında yakılan kalori miktarı büyük ölçüde egzersizin süresine, yoğunluğuna ve kişinin ağırlığına bağlıdır. Örneğin, 200 kiloluk bir kişi, 20 dakika ip atlayarak 362 kalori yakabilir. Bu nedenle, günlük rutininize ip atlama seansı eklemek, kilo vermek için gerekli olan kalori açığını yaratmanıza yardımcı olabilir.

Eğlenceli ve Uyumludur

İp atlamak eğlenceli ve her türlü antrenmana uyarlanabilir. İp atlamak, yeniden çocuk gibi hissetmenize yardımcı olarak modunuzu yükseltebilir. Fitness seviyenize göre antrenmanınıza dahil etmenin birçok yolu var.

Eğer ip atlamaya yeni başladıysanız, klasik ip atlama ile ilerleyebilirsiniz. Orta veya ileri seviyedeki kişiler ise ağırlıklı bir atlama ipi kullanarak, tek bacakla ip atlayabilir ve atlamalar arasında geçiş yapabilir.

Atlama ipi çeşitlerini incelemek için tıklayın.

1 Yorum

  1. of course like your website but you have to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the reality on the other hand I will certainly come back again.

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER