Doğru beslenmediğiniz sürece saatlerce spor da yapsanız boş! Ne denli bilinçli spor yapıyor olursanız olun oyunu kuralına göre oynamazsanız istediğiniz sonucu almak mümkün değil!
Spor öncesi ve sonrası yapılan beslenme hataları nedeniyle vücudunuz daha çok yağ tutabilir ve var olan kaslarınızı da kaybedebilirsiniz.
İster profesyonel bir sporcu olun, isterseniz de spora yeni başlayın, besin maddelerinin rolünü anlamak her zaman çok önemlidir. Yedikleriniz ve içtikleriniz spor da nasıl performans gösterdiğinizi, ne kadar geliştiğinizi veya ne kadar sürede kaslarınızın iyileştiğini belirleyecek unsurlardandır.
Spor Öncesi ve Spor Sonrası Beslenme Hakkında 5 Tüyo
Spor öncesi beslenme nasıl olmalı? Spor sonrası beslenmede bilmeniz gereken noktalar nelerdir? Hepsini sıraladık size bir de tablo hazırladık!
1. Yeteri Kadar Sıvı Aldınız mı?
Yeteri kadar sıvı alma iyi performans göstermek için gereklidir. Bu noktada dehidrasyondan (vücudun susuz kalması) kaçınmak kadar, aşırı sıvı almamak da önemlidir.
2. Spordan Önce Ne Zaman Yemek Yenir?
Bir yolculuğa başlamadan önce nasıl arabanızın deposunu dolduruyorsanız, egzersizden önce de vücudunuzun ihtiyaçlarını gidermelisiniz. Spordan 2-3 saat önce yemek yemek ideal olandır. Ama sabah sporu yapacağınız için fazla bekleyemiyorsanız, spordan 30 dakika-1 saat önce bir şeyler atıştırın.
3. Spor Yaparken Ne Yenir?
Eğer bir saatten daha uzun, yoğun bir antrenman yapacaksanız, bu esnada bir şeyler yemeniz gerekebilir. Karbonhidrat açısından zengin gıdalar almak mide-bağırsak sorunlarının önüne geçecektir. Protein bar ya da bir adet muz gibi.
4. Spor Sonrası Ne Yenir?
Eğer çalışmanız uzun, yoğun bir çalışmaysa, enerjiye ve gerekli besin maddelere ihtiyacınız var demektir. Spordan sonraki 45 dakika içinde yemeye çalışın. Bu 45 dakika içinde, kan hızlı pompalanmaya devam edeceği için, elektrolitler hızlıca yenilenecek, kaslar için gerekli enerji yerine konacak ve kaslar tamir edilecektir. Yemeğiniz zengin karbonhidratlar, protein ve az miktarda yağ içerebilir.
Herkesin farklı olduğunu unutmayın. Farklı yiyecekleri deneyerek, vücudunuzun nasıl reaksiyon gösterdiğini anlamaya çalışın. Bunun için bir günlük tutmayı deneyin, böylece sizin için neyin en iyi olduğunu bulabileceksiniz.
5. Aşırı Protein Yüklemesine Gerek Yok
- Gerekli karbonhidratlar yerine alındığında yorgunluğa sebep olur.
- Yağ olarak depolanır.
- Kalsiyum kaybı riskini artırır.
- Böbreklerin çok çalışmasına neden olur.
Sonuç olarak; spor yaparken sıvı alımı, spor öncesi ve sonrası yedikleriniz, spor esnasında tükettikleriniz antrenman veriminizi yakından etkiler. Kas inşa hızınız aylarla sınırlı ya da yıllara uzanan hızda olabilir. Bu seçimi siz beslenme düzeninizle yaparsınız!