Ana SayfaEgzersiz-SporPower Yoga ile Gücünü Keşfet!

Power Yoga ile Gücünü Keşfet!

Yere bakan köpek duruşu ya da deve pozu uygulayan birini gördüğünüzde, çok ilgilenmeseniz bile o kişinin yoga yaptığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Ancak yoga, kendisini oluşturan bu küçük parçalardan çok daha fazlasıdır.

Uzak ve yakın geçmişte her yoginin kendinden bir şey katarak geliştirdiği yoga türlerinin bugününe baktığımızda, onlarca farklı disipline ayrılmış olduğunu görüyoruz. İşte bunlardan biri de fitness ile bağlantılı yönüyle pek çok kişinin kolayca adapte olabildiği power yoga… Güç, dayanıklılık ve esneklik temelini en iyi şekilde oluşturan yoga çeşitlerinin başında gelen power yogayı bu yazımızda sizin için biraz daha yakından inceledik.

Power Yoga Nedir?

Diğer bir adı güç yogası olan power yoga; dayanıklılık odaklı bir egzersiz dizisini içeren, zorlayıcı yönüyle adının hakkını veren yoga türlerinden biridir. İlk kez 1980’lerin sonlarına doğru kullanılan bu terim, Beryl Bender Birch ve Bryan Kest tarafından ortaya atıldı. Daha sonra Beryl Bender Birch, 1995 yılında yayınlanan aynı adlı kitabı ile power yoganın ne olduğunu anlattı.

Aslında ashtanga, bikram ve vinyasa yogadan türetilen bu yeni form; onlardan daha yoğun ve akıcı bir stile sahiptir. Esneklik ve meditasyon ayaklarının biraz geri planda kaldığı, kas gücüne dayalı hareketlerden oluştuğu ve denge temelinde yükseldiği için power yoga; fitness ile daha yakından bağdaştırıldı. Bu nedenle güç yogası, uzaktan bakıldığında bir yoga deneyiminden çok aerobik dersini andırabilir. Hedef kitlesi vücudunda daha fazla esneklik yaratmak isteyen sporcular olan bu tür, dikkatli nefes egzersizleri ve dinamik duruşlarla birlikte neredeyse bir kardiyo antrenmanı kadar yoğun bir akış içerir.

Diğer Yoga Türlerinden Farkı Nedir?

Power yoga, kendinde birçok yoga türünden bir şeyler barındıran ancak bunların hiçbiri olmayan bir yoga çeşididir. Ancak en çok benzetilen ya da karıştırılan yoga formu ashtanga’nın başka bir versiyonu olan vinyasadır. Dolayısıyla hem ashtanga hem de vinyasanın revize edilmiş hali olarak üç farklı alanda diğer yoga türlerinden ayrılır.

  • Hız: Tıpkı vinyasa gibi power yoga da daha klasik bir versiyon olan hatha yoga ile karşılaştırıldığında çok daha hızlı uygulanır. Hatha yogada olduğu gibi yavaş, bilinçli ve ruhsal yönü olan bir tür değildir; tamamen fizikseldir. Bu nedenle yoga workout olarak da anılır çünkü kardiyovasküler sistemi harekete geçirip metabolizmayı çalıştıracak kadar hızlı uygulanır.
  • Poz sayısı ve süresi: Pek çok yoga türüne kıyasla power yoganın poz sayısı oldukça azdır. Kısa süreli geçişler yerine uzun tutulan, kas sistemini daha çok çalıştıran bir grup pozu içerir. Bu pozlar da çoğu zaman vücudun belli bir kas grubuna odaklanan duruşlardan oluşur. Aynı sebeple vinyasaya kıyasla power, nefes yönetiminden çok fiziksel dayanıklılığa odaklanır.
  • Sıralama: Güç yogası, temel ve nispeten kolay pozlardan başlayarak giderek zorlaşır. Bunun amacı kasları ısındırarak dayanıklılığı artırmaktır. Vinyasa ve ashtangada yer alan birçok poz burada da kullanılır ancak sıralaması farklı şekilde ilerler. Üstelik ashtangada olduğu gibi katı ve hassas bir dizisi yoktur; hareketler tamamen eğitmenin kontrolünde, onun belirlediği sırayla uygulanır.
  • Akış: Hatha ve vinyasa için yapılan hareketin doğruluğu ve mükemmelliği önemlidir. Vinyasada biraz daha nefes ön plana çıkarken, hatha için esneklik ve beden ile zihin uyumu temeldir. Power yogada ise akış o kadar önemli değildir. Pozisyon değiştikçe nefes vererek bir pozdan diğerine dinamik şekilde geçmek mümkündür.

Hatha yoga ve vinyasa yoga hakkında daha detaylı bilgi için “Hatha Yoga vs. Vinyasa Yoga” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Power Yoga Faydaları

Power yoga, diğer yoga türlerine kıyasla yüksek yoğunluklu ve kas gücü odaklı bir akışa sahip olduğu için genel yoga faydalarının yanı sıra egzersiz faydalarını da içerir. Bunları genel hatlarıyla üç başlıkta toplayabiliriz:

  • Kardiyovasküler sağlık ve kilo kaybı: Duruşlar sırasında uygulanan hızlı hareketler, kalp atış hızını artırıp kan akışını hızlandırarak metabolizmayı aktif hale getirir ve böylece kardiyovasküler sistemi çalıştırır. Kalp ve ciğerleri güçlendiren bu sistem aynı zamanda kilo kaybını ve yağ yakımını da teşvik eder (1).
  • Güç ve dayanıklılık: Uzun süre ve kontrollü olarak yapılan power yoga duruşları, vücudun farklı noktalarındaki kaslara odaklanarak vücudun güç kazanmasına ve vücut dayanıklılığının artırılmasına katkıda bulunur. Parkinson hastaları üzerinde yapılan bir çalışma, yoga yapmanın doğrudan kas gücünü artırabileceğini göstermektedir (2).  
  • Stres yönetimi: Power yoganın, diğer yoga türlerine kıyasla meditatif yönü daha zayıf olarak bilinse de stresi yönetmede, kaygıyı azaltmada ve rahatlamada en az diğerleri kadar etkili olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda yapılmış bir çalışma da yoga yapmanın vücudun stres hormonu olarak tanımlanan kortizol seviyelerini düşürmede önemli bir etken olduğunu ortaya koyar (3).

9 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER