Ana SayfaSağlıkSağlıklı BeslenmeYeşil Çay Kilo Verdirir mi?

Yeşil Çay Kilo Verdirir mi?

Kilo verme ve zayıflama konularında her gün yeni bir araştırma yapılıyor. Bu araştırmalar arasında toplum olarak en çok merak ettiğimiz konulardan biri de yeşil çayın kilo verdirip yağları yakıp yakmadığı konusudur.

Yeşil çay sadece kilo verdirme, yağ yaktırma görevleriyle değil; sağlığın birçok alanına dokunan faydalarıyla birlikte hakkında en çok araştırma yapılan bitkisel kaynaklardan biri. Bu da kilo vermek için tüketilen ancak çeşitli yan etkileri olabilen diğer besinlere kıyasla yeşil çayın daha güvenli kılıyor. Peki yeşil çay gerçekten de kilo verdiriyor mu? Düzenli kullanımda yeşil çay ile vücut yağlarını yapmak mümkün mü? Bu içeriğimizde bu konuyu aydınlatmaya çalıştık.

Yeşil Çay ile Yağ Yakımı Arasındaki İlişki

Yeşil çay ile yağ yakımını ilişkilendiren şeyin temelinde kafein içeriği yatar. Bir fincan yeşil çay, ortalama 24 – 40 mg arasında değişen bir kafein oranına sahiptir. Kafein üzerine yapılan birçok araştırma, kafeinin vücutta depolanan yağ kütlelerini uyararak metabolizma tarafından harcanmasına katkıda bulunduğunu göstermektedir (1). Bu da kahveden sonra diğer besinlere kıyasla yüksek miktarda kafein içeriğine sahip olan yeşil çayı, yağ dokularıyla savaşan bir içecek haline getirir.

Yeşil çay aynı zamanda kateşinler adı verilen antioksidan içeriğiyle de öne çıkan bir içecektir. Bu bileşenler arasında bulunan epigallokateşin gallat (EGCG), metabolizma hızlandırıcı göreviyle bilinir. Metabolizmanın hızlanması demek, vücutta yağ yakımının artması demektir. Dolayısıyla yeşil çay, kateşin zengini kimyasal yapısı sayesinde metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekler ve böylece kilo vermeye yardımcı olabilir (2).

Yeşil Çay Nasıl Tüketilmeli?

Yeşil çayın kilo verici/yağ yakıcı etkisini açıklayıp onayladığımıza göre şimdi daha önemli bir konuya gelelim: nasıl ve ne zaman tüketmeliyiz?

Günlük yeşil çay tüketimi için belli bir rakam vermek için yeterli araştırma olmasa da araştırmacılar, günde beş bardağa kadar güvenle tüketilebileceğini söylüyor (3). Böylece sportif faydalarının yanı sıra mide, bağırsak, kalp gibi vücudun çeşitli noktalarına sağladığı olumlu etkilerinden yararlanmak da mümkün. Ancak yeşil çay tüketiminde günde 3 – 4 bardağa çıkmak yağ yakımı için oldukça önemli. İçeriğindeki kafein miktarının vücuda alınması tam etki gösterebilmesi için bu sayıya çıkmak gerek. Daha az miktarlarda, örneğin 1-2 bardak tüketeceğiniz yeşil çay ile kanser riskinizi azaltma gibi olumlu etkileri vücudunuza sağlasa da kilo verme hedefinize yarar sağlaması için yeterli olmayabilir.

Yeşil çayın yağ yakıcı etkisini artırmanın en kolay yolu ise egzersizden kısa süre önce veya sonra içmektir. Çünkü çayın içinde bulunan kafein, içildikten ortalama 30 – 60 dakika aralığında vücutta aktif hale gelir. Yağ dokularını uyarmaya başladığı o andan itibaren ne kadar çok hareket edilirse, yağ yakım yüzdesi o kadar artar. Bu uzun vadede size kilo kaybı olarak dönecektir. Aynı zamanda egzersizden kısa süre sonra yeşil çay tüketmek de kasların toparlanmasına ve daha hızlı kas gelişimi sağlanmasına katkıda bulunabilir (4).

Yeşil Çay Tüketemeyenler Ne Yapmalı?

Gün içinde kahveden bitki çaylarına ve gazlı içeceklere kadar birçok içecek tüketiyoruz. Bu durumda tek bir güne 4 – 5 barda yeşil çay sığdırmak zor olabilir. Eğer kilo kaybı için yeşil çaydan yararlanmak istiyorsanız günde 6 bardak içmektense yeşil çay takviyelerini tüketebilirsiniz. Bu takviyeler piyasada genellikle hap ya da kapsül şeklinde bulunuyor. Ayrıca toz halinde bulunan takviyeleri içeceklerinize de karıştırabilirsiniz. Bir takviye satın almadan önce güvenilir, katkı maddesiz ve sağlıklı bir ürün araştırdığımızdan emin olun.

Ancak tüm bunlar bir tarafa; ister yeşil çay takviyesini seçin isterseniz de günde 6 bardak tüketmeye başlayın, sağlıklı bir diyet programına geçiş yapmadıysanız yeşil çay size kilo verme konusunda bir mucize yaratmayacaktır. Araştırmalar gösteriyor ki, sağlıklı bir diyet programına eklendiği zaman yeşil çay, fazla kiloların verilmesine yardımcı oluyor. Dolayısıyla kilo vermek için en iyi strateji her zaman sağlıklı bir diyet programını egzersiz programıyla birleştirmek olacaktır. Bu rutininize yeşil çay eklemek süreci hızlandırma konusunda yardımcı olabilir.

3 YORUMLAR

  1. you are in reality a good webmaster. The website loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you have done a fantastic job in this topic!

  2. I’ve read several just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to create this kind of great informative website.

  3. What i don’t understood is in reality how you’re now not really a lot more smartly-favored than you might be now. You’re very intelligent. You understand therefore significantly in terms of this topic, produced me personally believe it from a lot of numerous angles. Its like women and men are not interested except it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. Always care for it up!

Logged in as Edit your profile.

CEVAP VER

Lütfen yorum alanını doldurun!
Lütfen isim alanını doldurun!

SON EKLENENLER